logo F1online.sk

Lewis mal na konci pretekov oveľa lepšie tempo ako ja, uznáva Russell

George Russell a Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková31. 7. 2022

George Russell v sobotu na Hungaroringu šokujúco získal svoju premiérovú pole position. Pilot Mercedesu chcel vedúcu pozíciu z kvalifikácie potvrdiť aj v pretekoch, čo sa mu však nepodarilo. Plány mu narušilo aj počasie, v rámci stratégie totiž rátal s dažďom v úvodných kolách.

Pilot Mercedesu sa rozhodol štartovať na mäkkej zmesi pneumatík, zatiaľ čo jeho hlavní súperi z Ferrari si vybrali stredné gumy. Russell vychádzal z predpovedí počasia, ktoré ohlasovali dážď hneď na začiatku pretekov, pričom práve červené gumy sú na chladnej a potenciálne vlhkej trati vhodnejšie.

„Zvyčajne, keď ste na pole position a má pršať, tak ste dosť sklamaní. Ale keďže som mal mäkké pneumatiky, tak som sa tomu veľmi tešil. Mal som naozaj dobrý štart, prvé štyri kolá som bol silný a získal som na Carlosa náskok tri sekundy. Bohužiaľ, nepršalo, takže ich stredné pneumatiky začali fungovať. Aj tak sme ale mali dobrý prvý stint. V oboch stintoch sme išli do boxov skôr, aby sme pokryli Maxa a Ferrari. Nakoniec bol Max na nás príliš rýchly,“ vysvetľuje Russell.

Práve obhajca titulu obral Brita po druhom kole pitstopov o vytúžené prvé miesto. Akoby to ale nestačilo, v záverečnom stinte sa pred neho dostal aj jeho tímový kolega Lewis Hamilton, ktorý ho odsunul na konečnú tretiu pozíciu. „V poslednom stinte som sa trochu trápil s teplotou stredných pneumatík. Môj inžinier mi povedal, že zostáva 25 kôl do konca, pričom začalo pršať, teploty ešte klesali, takže som si myslel, že to bude zložitých posledných pár kôl.“

„Lewis odviedol úžasnú prácu a na konci mal oveľa lepšie tempo než ja. Myslím, že ako tím máme byť na čo hrdí, urobili sme všetko správne a tak, aby sme mohli bojovať o víťazstvo. Bohužiaľ, dnes to nevyšlo podľa našich predstáv. Teší ma, že mám pódium, ale som si istý, že som veľa vecí mohol urobiť lepšie. Určite však robíme pokroky, takže som naozaj hrdý na tím,“ hovorí Russell.

Pozitívne preňho je, že vďaka zisku piateho pódia sa pred letnou pauzou posunul už na štvrté miesto v priebežnom poradí jazdcov, a to o dva body pred Sainza. 24-ročný mladík však priznáva, že po nabitom programe sa teší na pár týždňov voľna. Kráľovnú motoršportu totiž čaká tradičná letná prestávka.

„Začiatok sezóny bol neuveriteľne intenzívny a myslím si, že prestávka všetkým prospeje. Zresetujeme, vrátime sa a pokúsime sa zabojovať o nejaké víťazstvá,“ dodáva odhodlane rodák z Britských ostrovov.

Súvisiace články