logo F1online.sk

Nebyť včerajších problémov s DRS, bojoval by som o víťazstvo, zastrája sa Hamilton

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková31. 7. 2022

Len týždeň po Veľkej cene Francúzska piloti Mercedesu opätovne zaknihovali dvojité pódium, a to napriek tomu, že Hungaroring mal strieborným šípom vyhovovať o niečo menej. Opak bol však pravdou a Lewis Hamilton získal ďalšie druhé miesto v rade. Pilot stajne z Brackley dokonca tvrdí, že nebyť problémov s DRS vo včerajšej kvalifikácii, mal by aj na víťazstvo.

Mercedes aktuálne stráca na Ferrari už len 30 bodov v Pohári konštruktérov. Vyzerá to tak, že karta sa začína obracať. Stajni z Maranella sa totiž nevyplácajú dookola opakované strategické omyly, technické problémy či zaváhania jej pilotov. Oproti tomu majú strieborné šípy výbornú spoľahlivosť, Lewis Hamilton zatiaľ dokončil všetky preteky v tejto sezóne.

Sedemnásobný majster sveta síce v Maďarsku štartoval až zo siedmej pozície, postupne však predviedol pôsobivé tempo, dôsledkom čoho napokon preťal cieľovú čiaru na druhej priečke za Maxom Verstappenom. Jeho tímový kolega George Russell si teda vedúcu pozíciu z kvalifikácie neudržal a skončil tretí.

Hamilton po pretekoch prezradil, prečo sa Mercedesu podľa neho v nedeľu tak darilo. V piatok to s nimi totiž ešte vyzeralo veľmi zle. „Na začiatku pretekov som sa trápil a nebol som si istý, či budem schopný jazdcov predo mnou dobehnúť. Ale postupne som sa z hľadiska vyváženia monopostu dostal do väčšej pohody a mal som aj naozaj dobrý štart. Myslím si, že za chladnejších podmienok nám auto fungovalo o niečo lepšie. Neviem presne prečo, ale som za to rád.“

„Dúfal som, že na záver bude pršať, aby som mohol Maxa vyzvať na súboj, ale už na to neostávali kolá. Keby som vo včerajšej kvalifikácii nemal problémy s DRS, mohol by som bojovať o víťazstvo. Ale tak či onak, som naozaj veľmi, veľmi šťastný z dvoch druhých miest po sebe. Obrovská vďaka patrí aj fanúšikom za ich podporu,“ hovorí sedemnásobný šampión.

Britský rodák zároveň nezabudol pochváliť aj prácu celého tímu. Sám cíti, že začínajú byť čoraz konkurencieschopnejší. „Chcel by som oceniť svoj tím, ktorý sa behom tohto náročného roka nevzdával a pokračoval v úsilí. To, že sme mali obe autá dvakrát po sebe na stupňoch víťazov, je pre nás niečo výnimočné. George mal dnes naozaj smolu.“

„Ostatní chlapci (piloti Red Bullu a Ferrari, pozn. red.) majú pred nami stále trochu náskok, ale my sa k nim výkonnostne jasne približujeme, čo je pred letnou prestávkou jednoducho úžasná správa. Dúfam, že po prestávke to bude ešte lepšie a začneme bojovať s pilotmi vpredu,“ nádeja sa 37-ročný jazdec Mercedesu.