logo F1online.sk

Russell upozorňuje: Optimalizovať výkon auta dnes nemalo zmysel

George Russell
© Wolfgang Wilhelm/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala29. 7. 2022

Mercedesy v piatok neohúrili. Obaja piloti priznávajú, že počas prvých dvoch tréningov to nebolo ideálne a dosť sa trápili, no za veľkú tragédiu to nepovažujú. V prvom rade sa totiž nesnažili optimalizovať výkon auta, to je dnes do istej miery zbytočné.

V druhom tréningu sa viac darilo Georgeovi Russellovi, ktorý obsadil ôsme miesto so stratou 0,910 sekundy na Charlesa Leclerca. Lewis Hamilton zaostal o ďalšie dve desatiny a do prvej desiatky sa nezmestil.

V porovnaní s víkendom vo Francúzsku mali piloti strieborných šípov očividne náročnejšiu úlohu. George Russell sa napríklad opakovane sťažoval na blokovanie predných pneumatík v prvej zákrute a celkovo riadenie monopostu. Čo sa udialo v priebehu uplynulého týždňa, že sa zrazu objavili takéto problémy?

“Ak mám byť úprimný, tak neviem,” povzdychol si George Russell. “Toto nebol zrovna najhladší piatok, navyše trochu zvláštny, keďže čakáme, že kvalifikácia bude v sobotu na vode. Aj v nedeľu budú podmienky diametrálne odlišné.”

“Skúšali sme pár vecí s monopostom, dnes sme to poňali skôr ako test. Môžete sa snažiť všetko optimalizovať na zvyšok víkendu, ale bude vám to nanič. Aj keď to bol ťažký deň, bol produktívny,” hľadal pozitíva britský jazdec.

Pri pohľade na jednotlivé časy by sme mohli uvažovať, či sa Mercedes nepokúša nastaviť svoje autá na mokrú trať. Stavili na túto taktiku už v piatok? “Nie, to by som nepovedal. Len sme skúšali rôzne veci, aby sme sa toho naučili viac o monoposte, na úkor toho, že by sme sa dnes snažili vydolovať z auta čo najviac času na kolo. Zbierali sme dáta, ktoré nám pomôžu z dlhodobého hľadiska.”

“Určite sme stratili viac, než sme čakali, mali sme aj pár problémov. Avšak, v sobotu nás čaká úplne iný deň a v nedeľu taktiež. Ešte to nie je stratené,” uvedomuje si šampión sérií GP3 a F2, ktorý na Hungaroringu dopadol najlepšie vlani, keď vo Williamse vybojoval ôsmu priečku.

Zato Lewis Hamilton je v Maďarsku varený-pečený. Od roku 2007 tu dokázal vyhrať už osemkrát, najviac spomedzi všetkých pilotov Formuly 1. V piatok to však na ďalšie víťazstvo rozhodne nevyzeralo.

Od monopostu W13 sa však ani nečakalo, že by mal na Hungaroringu excelovať. “Áno, s autom sa dnes trochu trápime. Je šialené, ako sa to mení z okruhu na okruh. Pracujeme na nastaveniach, snažíme sa prísť na to, ako toto auto prinútiť fungovať. Na trati drží trochu slabo a nerobí to, čo od neho chceme. Ťažký deň.”

Rovnako ako Russell aj sedemnásobný majster sveta vysvetľoval, že za prepadom nie sú žiadne novinky na monoposte, ktoré by nefungovali. “Od minulého týždňa sa na aute nič nezmenilo, aj ja som rovnaký jazdec ako pred týždňom. Z nejakého dôvodu to na tejto trati skrátka nefunguje tak dobre. Myslím si, že ak to trafíme správne, odstupy budú rovnaké ako pred týždňom, približne sekundové.”

Správanie pneumatík Hamilton hodnotiť nechcel, pretekové simulácie totiž musel ukončiť skôr, ako by si želal. “Nakoniec som sa k tomu nedostal, pretože sa mi poškodila podlaha. Stratil som veľa prítlaku, takže moje dlhé jazdy boli dosť ťažké. Čaká nás náročný víkend, to je isté. Dáme do toho všetko a uvidíme.”