logo F1online.sk

Kolegovia ďakujú Vettelovi: Skvelá kariéra skvelého človeka

Charles Leclerc, Mick Schumacher a Sebastian Vettel
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 7. 2022

Sebastian Vettel ukončil kariéru. Je to niečo, čo jedného dňa muselo prísť, ale snáď všetci sme v kútiku duše dúfali, že to nikdy nepríde. Každého to však raz čaká a všetko sa raz skončí. Sledovať ten nával úcty a vďaky tomuto mužovi bolo úžasné. Celá formulová komunita vzdáva tomuto veľkému šampiónovi hold. Vyberieme niektoré z nich, ktoré prišli zo strany jeho kolegov i súperov na trati.

O Sebastianovi toho bolo za posledný deň povedaného viac ako dosť a ťažko by ste medzi všetkými tými vyjadreniami hľadali slová kritiky alebo výčitiek. Keď si však prečítate vyjadrenia všetkých tých ľudí, tak zistíte, že všetci vyzdvihujú tie isté charakterové vlastnosti. Taký Sebastian Vettel skutočne je.

„Je to smutné, je to pre mňa veľmi smutné,“ odkázal jeho bývalý kolega Charles Leclerc. „On možno teraz smeruje za niečím lepším. Určite to bude zvláštne nevídať Seba v padoku. Naučil som sa toho od neho strašne veľa a vždy bol ku mne neuveriteľne milý. Rozhodne mi bude veľmi chýbať a prajem mu len to najlepšie. Som si istý, že nájde ďalšie veci, ktoré ho urobia šťastným.“

„Seb, bola to pre mňa česť nazývať ťa súperom a ešte väčšou cťou pre mňa bolo nazývať ťa priateľom. Zanechať šport pri svojom odchode lepším, než keď si doň prišiel, je vždy cieľ. Som si istý, že nech ťa čaká čokoľvek, bude to vzrušujúce, zmysluplné a obohacujúce. Mám ťa rád, chlape,“ napísal na sociálnych sieťach Lewis Hamilton.

„Nuž, čo na to povedať… bude nám chýbať po toľkých spoločných rokoch na trati a hromade skvelých súbojov. Pri všetkých jeho tituloch som tak nejak vždy bol. Je to veľký šampión a taktiež skvelý človek s pevnými hodnotami a skvelou rodinou. Počul som, že rodina zohrala pri jeho rozhodnutí taktiež úlohu. Želám mu len to najlepšie a dúfam, že sa ešte niekedy v budúcnosti stretneme v padoku,“ odkázal jeden z jeho najväčších rivalov Fernando Alonso.

„Nikdy nie je príjemné, keď príde taký okamih, zvlášť pre jeho fanúšikov, ale také veci patria k životu. Myslím, že má za sebou úžasnú kariéru, vyhral veľa pretekov a takisto získal veľa titulov. Bol tiež skvelým ambasádorom tohto športu,“ povedal Max Verstappen.

„Som na Sebastiana a na to, čo dosiahol, veľmi hrdý. Je to veľká legenda tohto športu a skvelý človek,“ povedal pilot Red Bullu Sergio Pérez. „Vždy bol veľmi férový a veľmi vokálny. Dosiahol veľa úspechov a jeho krásna rodina patrí k nim. Prajem im všetkým len to najlepšie.“

„V tomto športe toho dosiahol strašne veľa a bol to skvelý tímový kolega. Posledný rok a pol spolupráce s ním som si veľmi užil. Bolo to skvelé. Tak veľa toho dosiahol,“ povedal jeho súčasný tímový kolega Lance Stroll.

„Túto kapitolu svojho života však chce ukončiť, má doma rodinu a ďalšie veci, na ktoré sa môže tešiť. Mal neuveriteľnú kariéru,“ dodal kanadský pretekár.

„Samozrejme, že je to smutné, pretože strácame legendu tohto športu. Je to jeden z tých odchodov, kedy ste smutný, ale zároveň šťastný, že začína novú kapitolu svojho života,“ povedal ďalší z radu jeho bývalých tímových kolegov Daniel Ricciardo.

„Prajem mu len to najlepšie. Od začiatku bol pre mňa veľkým vzorom,“ uviedol jeho nástupca vo Ferrari Carlos Sainz. „Mal som tú česť byť simulátorovým jazdcom, keď bol Seb na vrchole s Red Bullom. Mohol som zvnútra sledovať, ako sa stať úspešným. V tých časoch sa vždy zastavil a pohovoril so mnou, aby mi dal radu. Je to skvelý vyslanec pre mladú generáciu. Všetci v padoku ho zbožňujú. Nebudete počuť jedného, ktorý by o Sebastianovi hovoril nepekne.“

„Taký inšpiratívny a skromný človek. Nikto o Sebovi nepovie zlé slovo. Je s ním tiež zábava. Bude sa tešiť zo všetkého, čo ho v budúcnosti čaká. Ako som povedal, je skrátka inšpiratívny,“ povedal pilot Mercedesu George Russell.

„Nemyslím si, že ľudia vedia, aký je Seb dobrý človek a dobrý chlap. Jeho morálka, jeho charakter a všetko. Všetko myslí vždy dobre a je veľmi zanietený pre svoju prácu,“ povedal pilot McLarenu Lando Norris.

„Napriek tomu ho niektorí ľudia vykresľujú v negatívnom svetle. Keď ho poznáte, tak si ani neviete predstaviť, že by niečo také vôbec urobil. Taký je však život. Je šialené, čo sa deje v dnešnom svete. Ako človek je vždy ochotný sa porozprávať a vždy ochotný pomôcť,“ dodal Lando.

„Som veľmi smutný z toho, že odchádzaš, ale zároveň sa teším z novej kapitoly, ktorú otváraš. Pre mňa si bol a stále si veľmi dôležitým človekom a som vďačný za naše priateľstvo,“ napísal Vettelov veľký kamarát Mick Schumacher. „Ďakujem ti za všetko, čím si prispel k tomuto športu, ktorý obaja tak milujeme. Už sa neviem dočkať našich posledných spoločných pretekov. Ďakujem ti Seb, si pre mňa inšpiráciou.“