logo F1online.skF1online.sk

Vettel o konci dlho premýšľal, konečné rozhodnutie však padlo len v stredu

Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 7. 2022

Končí sa jedna veľká kapitola. Formulu 1 opúšťa muž, ktorý sa so svojimi 53 víťazstvami zaradil v tejto štatistike na tretie miesto historických tabuliek. Lúči sa veľká osobnosť, veľká legenda a veľký muž. Sebastian to v Maďarsku oznámil celkom nečakane a zdá sa, že to nečakal ani jeho tím.

O jeho odchode sa špekulovalo naozaj dlho, avšak napriek tomu prišlo pomerne náhle. Celé týždne sme počúvali, ako sa Aston Martin usiluje o predĺženie spolupráce a ešte sám Vettel vo Francúzsku vôbec nehovoril spôsobom, ktorý by nasvedčoval možný koniec. „Už som povedal, že niekedy neskôr sa začneme o tom baviť, budem sa baviť s tímom. Je tu jasný úmysel pokračovať. Uvidíme neskôr, na čom vlastne stojíme,“ povedal Sebastian vo štvrtok vo Francúzsku.

Ani nie o týždeň neskôr však zaklopal na dvere svojich šéfov a oznámil im, že sezóna 2022 bude poslednou v jeho kariére. K tomuto rozhodnutiu však viedol dlhý proces.

„Určite to bolo ťažké rozhodnutie. Stále je náročné pochopiť, aké veľké toto rozhodnutie je, pretože toto je život, aký poznám už od detstva. Dáva vám to pocit istoty, keď viete, kedy sezóna začína, kedy končí alebo kedy budú ďalšie preteky. Súčasťou toho je aj určitá rutina, hoci každé preteky sú odlišné,“ povedal Vettel novinárom v Maďarsku.

„Zrejme je však pravdou aj to, že to robím už taký dlhý čas, mám veľmi veľa skúseností a nie je také ťažké v tom pokračovať, ale môj prístup k tomuto je robiť to na sto percent.“

„Musíte tomu však obetovať veľa času a je to čas, ktorý si zo začiatku nepotrebujete odniekiaľ vziať, pretože toto je vaša práca. No dospel som a veci v mojom okolí dospievali taktiež, moje deti tiež dospievajú a oberám ich o náš spoločný čas. Takisto sú tu aj ďalšie záujmy, ktoré ste si za ten čas vytvorili. Dospejete tak do určitého bodu, keď začnete cítiť, že budúci rok možno už nevyzerá tak jednoznačne,“ hovorí Vettel.

„Pravdou je, že to bol proces trvajúci niekoľko rokov. Konečné rozhodnutie som však urobil v stredu, kedy som to oznámil aj tímu. Dospieť k tomuto rozhodnutiu však netrvalo pár pretekov ani pár týždňov.“

„Je to trochu zvláštny pocit pozerať sa do neznáma a možno mám aj trochu obavy z toho, čo ma čaká. Teším sa však na to,“ hovorí Vettel.

Ten týmto svojím pomerne prekvapivým rozhodnutím možno zaskočil aj vlastný tím. V maďarskom padoku sa hneď rozhoreli špekulácie o tom, čo tomu predchádzalo a hlavne, čo bude nasledovať. Aston Martin si bude musieť nájsť náhradu a už sa špekuluje o rošáde, ktorá by do tímu mohla z McLarenu priviať Daniela Ricciarda, toho vo Wokingu nahradí „hosťujúci“ junior Alpinu Oscar Piastri. Prípadne by mohol mať Aston Martin záujem o samotného Piastriho.

Toto však už nie je Vettelova starosť. Na jeho adresu teraz smerujú slová obdivu a vďaky na rozlúčku, ktoré vysiela celá formulová komunita, na ktorej čele stál jeho niekdajší veľký rival Lewis Hamilton. Práve na týchto reakciách celého sveta môžeme vidieť, aká legenda sa s Formulou 1 lúči.

„Je to veľmi pekné. Myslím, že ten rešpekt je vzájomný,“ hovorí Vettel. „Viete, prídete do tohto športu a snažíte sa bojovať o svoje miesto, ale potom si uvedomíte, že tie preteky sú dlhšie než len tých pár kôl. Je skvelé dostať sa do bodu, keď ste hladní po súťažení a chcete ostatných poraziť, ale keď prehráte, taktiež chcete byť úctiví a prejaviť rešpekt ostatným za to, že v ten deň odviedli lepšiu prácu.“

„Bolo skvelé ostatných spoznávať stále viac a viac. S Lewisom sme vo Formule 1 v podstate rovnako dlho, užili sme si spolu veľa zábavy a pretekania na trati, no mimo nej sme si boli stále bližší. Veľa skvelých vecí mi tak zostane, možno už nebudem v aute a pretekať, ale ľudia, priateľstvá či spomienky mi zostanú. Odnesiem si toho veľa a teším sa, čo bude ďalej,“ dodal Seb.

Súvisiace články

Diskusia