logo F1online.skF1online.sk

Vymení Sainz tento víkend pohonnú jednotku? Vyhodnocujeme to…

Laurent Mekies a Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 7. 2022

Po Veľkej cene Rakúska je jasné, že ani Carlos Sainz sa v sezóne 2022 nevyhne dodatočnej penalizácii za výmenu komponentov pohonnej jednotky. Jeho tímový kolega Charles Leclerc akceptoval trest v Kanade a akceptoval aj nemalú stratu bodov. Je zrejmé, že Carlos Sainz bude musieť urobiť to isté. Stane sa tak už tento víkend?

Ak nie vo Francúzsku, tak kde? Ťažko si predstaviť, že by Ferrari po výmene komponentov siahlo v Maďarsku, kde je predbiehanie zvlášť náročné. Taktiež domáce podujatie v Monze sa nezdá úplne ideálnou alternatívou, navyše, minulé roky nám dokázali, že predbiehanie na tejto trati nie je zvlášť jednoduché. Ferrari to bude musieť urobiť a zdá sa, že Francúzsko a Belgicko predstavujú dve najideálnejšie možnosti.

„Stále to vyhodnocujeme, stále skúmame všetky ďalšie dostupné možnosti,“ povedal o možnej výmene pohonnej jednotky Sainz. „Potrebujeme tiež zistiť, aké na tejto trati bude predbiehanie, ako to vypáli s podmienkami, teplotami, degradáciou pneumatík a nakoniec padne rozhodnutie. Určite však existuje šanca, že sa tak stane tu.“

Ferrari prichádza do Francúzska optimisticky naladené po dobrých výkonoch v posledných pretekoch. Tím však naďalej sprevádzajú otázniky. V Británii zmarili Charlesovi Leclercovi preteky stratégovia, v Rakúsku zas Carlos Sainz doplatil na poruchu pohonnej jednotky.

„Rakúsko bola obrovská smola, pretože som začal získavať potrebné momentum. Na podujatie som dorazil po svojom prvom víťazstve v kariére, v Kanade som skončil druhý a bojoval o víťazstvo, v boji o víťazstvo som bol aj v Rakúsku. Cítil som teda, že sa začínam dostávať do rytmu, z ničoho nič však prišla porucha pohonnej jednotky,“ hovorí Sainz.

„Dôsledkom toho môžu byť penalizácie alebo nutnosť začať tak trochu od začiatku. Nebola to pre mňa jednoduchá prvá polovica sezóny, začíname však druhú a dúfam, že bude omnoho hladšia,“ dodal Sainz.

Čo teda môžeme očakávať na Paul Ricard? Ferrari by zaiste malo byť konkurencieschopné aj tu, avšak jeho súperi na tom môžu byť ešte lepšie. Zvlášť Mercedes sa na toto podujatie tešil, keďže charakter a vlastnosti francúzskeho okruhu mu hrajú do karát.

„Myslím si, že Mercedes sa v posledných pretekoch dostal do nášho boja. Určite ich nemôžeme podceňovať. Keď premýšľame o zastávke v boxoch, musíme s nimi počítať, pretože sa nachádzajú v okne a môžu nás zdržať. Pri pohľade na Silverstone alebo Barcelonu bolo ich tempo v niektorých fázach na našej úrovni alebo dokonca lepšie. Toto sú určite preteky, v ktorých s Mercedesom treba počítať,“ povedal Sainz.

Súvisiace články

Diskusia