logo F1online.sk

Rosberg: Mick ešte nie je pripravený prestúpiť do špičkového tímu

Mick Schumacher
© LAT Images/Haas
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková21. 7. 2022

V poslednom čase sa hovorí veľa o budúcnosti Micka Schumachera, a to najmä po tom, čo bodoval v dvoch pretekoch po sebe. Množia sa názory, že nasledujúci rok by mohol prestúpiť do silnejšieho tímu. Poradca Red Bullu Helmut Marko dokonca hovorí, že sledujú jeho výkony. Naopak, majster sveta Nico Rosberg sa domnieva, že mladý pretekár by mal radšej stráviť ďalšiu sezónu v Haase a až potom sa pokúsiť dostať do niektorej z lepších stajní.

Ešte nedávno sa vzhľadom na Schumacherovu dlhú sériu bez bodového zisku vynárala skôr otázka, či bude vôbec nemecký rodák súčasťou pelotónu v budúcom ročníku Formuly 1. Jeho opätovné umiestnenia v prvej desiatke však prinútili odborníkov uvažovať o tom, že pokiaľ by niektorý z veľkých tímov hľadal náhradu, práve Mick by mohol byť na vrchole ich zoznamu.

Tento názor nezdieľa bývalý pilot F1 Nico Rosberg. Tvrdí, že je príliš skoro na to, aby Schumacher urobil taký veľký skok. „Nevidím to tak, potrebuje ešte čas. Uplynulé preteky to ukázali. Takže by dávalo zmysel, aby si dal načas, kým sa bude pozerať po špičkovom tíme. Videli sme to aj v prípade Georgea Russella, ktorý tri roky jazdil vo Williamse a potom bol pripravený prestúpiť do Mercedesu. Netreba sa ponáhľať.“

„Mick má za sebou niekoľko ťažkých týždňov a všetci sme radi, že sa mu teraz podaril pekný prelom. Vo Formule 1 je treba byť rýchly. Musel zniesť veľa kritiky. Keď si v týchto dňoch otvorím noviny, vôbec nečítam žiadnu kritiku na jeho adresu. Stačili na to jedny preteky, ôsme miesto, súboj s Verstappenom vo Veľkej Británii a všetko je zabudnuté. To je na našom športe šialené, ale z pohľadu Micka je to krásne. Z psychologického hľadiska je to pre neho obrovská vec, pretože teraz je na tom mentálne dobre. To mu pomôže aj v nadchádzajúcich pretekoch,“ myslí si bývalý pilot Mercedesu.

Na silverstonské ôsme miesto nadviazal Schumacher šiestou priečkou na Veľkej cene Rakúska. Tam tentoraz zvádzal súboj so sedemnásobným majstrom sveta Lewisom Hamiltonom, a to počas šprintu aj pretekov, po ktorých bol vyhlásený za jazdca dňa.

Radosť z tohto úspechu netajil vo svojom blogu ani dvojnásobný majster sveta Mika Häkkinen. „Bol som naozaj šťastný, že Mick odjazdil ďalšie silné preteky za Haas a skončil šiesty, dve pozície pred svojím skúseným tímovým kolegom. Mickovi sa dostáva veľa pozornosti kvôli povesti jeho otca, a to prináša tlak. Je to však veľmi pokojný, vyspelý mladý chlapec – stále má len 23 rokov – a zjavne získava dôveru v seba a svoje auto. Minulá sezóna bola jeho prvá v F1, počas nej sa musel učiť a Haas nemal konkurencieschopné auto. Tento rok vidíme, že tím urobil veľký pokrok, takže Mick má šancu skutočne ukázať svoje schopnosti.“

Schumacher je aj členom jazdeckej akadémie Ferrari, ale do stajne z Marenella má pravdepodobne dvere zatvorené minimálne do konca roka 2024.

Nemcove výkony podľa slov Helmuta Marka neušli ani pozornosti Red Bullu. „Nebyť technickej poruchy v Montreale, skončil by tam na bodoch. Je to začiatok – zdá sa, že potrebuje cítiť skutočný tlak a poriadnu kritiku, potom to funguje. Red Bull už nejaký čas sleduje Schumacherovu kariéru. Sledujeme mladých jazdcov vo všeobecnosti.“

Už počas pôsobenia v juniorských kategóriách bol Schumacher známy tým, že mu trvalo istý čas, kým dosiahol úspech v podobe získania titulu. Všimol si to aj Marko, podľa ktorého to mal Mick podobne ako teraz aj v F3 či v F2. Či sa mu však podarí dostať sa na vrchol v kráľovnej motoršportu, to ukáže až čas.

Súvisiace články