logo F1online.sk

Wolff: Hamilton mal získať ôsmy titul, karma ale existuje

Lewis Hamilton a Toto Wolff
© Twitter/Mercedes
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková21. 7. 2022

Minuloročná sezóna sa do histórie Formuly 1 zapísala veľkými písmenami vďaka strhujúcemu súboju medzi Lewisom Hamiltonom a Maxom Verstappenom. Vrelo to nielen na trati, ale aj v zákulisí, kde hral jednu z hlavných úloh šéf Mercedesu Toto Wolff. Ten sa aktuálne vyjadril nielen k súčasnej situácii, ale vrátil sa aj k najintenzívnejším momentom predchádzajúceho ročníka.

V sezóne 2021 sa vyskytlo množstvo pamätných okamihov, medzi ktoré patrí napríklad incident v Saudskej Arábii, kedy Wolff po jednom z kontaktov medzi Hamiltonom a Verstappenom zúrivo búchal slúchadlami do stola.

Vo veľkom rozhovore pre Bena Winstanleyho opísal tento prejav čírej frustrácie zo svojho pohľadu. „Svojím spôsobom som posadnutý kontrolou. Niekedy sa cítim ako futbalový tréner, ktorý už nemôže nič urobiť a musí to nechať na hráčov na ihrisku. Tí musia odviesť svoju prácu. Z toho dôvodu v takejto situácii nejako reagujete. Keď ste pod tlakom, musíte sa niekedy vyventilovať.“

„Vedeli sme, že musíme vyhrať každé preteky, aby sme získali titul majstra sveta, takže keď Max brzdil Lewisa a vyzeralo to, že sme prišli o predné krídlo, nemohol som uveriť, že to urobil. Z toho pramenila takáto reakcia. Upokojil som sa a išiel som si nasadiť slúchadlá späť,“ hovorí viedenský rodák.

Súboj o titul napokon rozhodol kontroverzný záver pretekov v Abú Zabí, kedy Verstappen po spornom rozhodnutí riaditeľa pretekov získal premiérový titul majstra sveta. Šéf Mercedesu dodnes hovorí, že to nebolo fér. „Myslím si, že Hamilton mal vlani získať ôsmy titul majstra sveta, to vie každý. Teraz ale musíme vytvoriť auto, ktoré mu umožní ho získať, a to je v podstate moja zodpovednosť. Ale to je v poriadku, mám to pod kontrolou.“

Môže sa stať, že niekto vyhrá, ale nevyhrá správnym spôsobom. A… karma existuje. Šport je zábava a snaha vyhrať za každú cenu je niečo, čo by som pred pár rokmi podporoval. Jednoducho rozdrviť súpera, nech to stojí, čo to stojí. Dnes chcem stále vyhrávať, ale chcem vyhrávať správnym spôsobom. Mám hodnoty a spôsob myslenia, ktoré chcem v tíme zastávať. Verím v pokoru, čestnosť, poctivosť a transparentnosť. To je dôležité z dlhodobého hľadiska,“ zastrája sa Wolff.

Hamilton už po niekoľkých pretekoch aktuálnej sezóny čelil kvôli slabším výsledkom veľkej kritike, mnohí členovia odbornej verejnosti ho dokonca začali posielať do dôchodku.

Šéf strieborných šípov je však proti. „Chcem ho chrániť, pretože ľudia sa do neho začali navážať, čo nie je správne. Je to úplný nezmysel. Je to najlepší jazdec všetkých čias. Len auto je podpriemerné. George sa niekedy trápil o niečo menej, pretože je možno zvyknutý jazdiť na konci štartového poľa s ťažko zvládnuteľnými autami, ale Lewis mal mnohokrát smolu. Mohol získať ďalšie dve pódiá a potom by sa to pomyselné kyvadlo prehuplo. Hovorím to preto, aby všetci pochopili, že na vine nie je jazdec, ale auto.“

Sedemnásobný majster sveta sa sťažoval najmä na problém s poskakovaním, ktorý už ale Mercedes zjavne vyriešil. Stále mu však podľa Wolffa chýba rýchlosť. „Sme za Red Bullom a Ferrari, čo znamená, že tomu porozumeli lepšie ako my. Nakoniec sa všetko odvíja od fyziky a my sme ju pochopili zle. Stále sme však tá istá skupina ľudí s rovnakými ambíciami, energiou, nástrojmi a finančnými prostriedkami. Verím, že tento tím má všetko, čo potrebuje na to, aby bol úspešný. Chcem, aby išlo len o výkyv a nie o dlhodobú fázu, kedy nebudeme schopní konkurovať tímom na čele poľa.“

„Nemyslím si, že táto koncepcia auta bude na konci sezóny zázračne o sekundu pred všetkými, ale podľa mňa sa môžeme považovať za úspešných, že sme sa do toho napokon dostali. Na konci sezóny to bude súboj troch alebo možno viacerých tímov, ktoré budú bojovať o víťazstvo,“ nádeja sa 50-ročný Rakúšan.