logo F1online.sk

Vyhodiť z kalendára VC Belgicka by bola chyba, zhodujú sa Vettel a Verstappen

Spa Francorchamps, Belgicko
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala19. 7. 2022

Hoci legendárny okruh Spa-Francorchamps patrí medzi najobľúbenejšie medzi pilotmi aj fanúšikmi, isté má už len tohtoročné podujatie. Podľa správ z padoku Liberty Media reálne uvažuje o tom, že Veľkú cenu Belgicka nahradí inými, z jej pohľadu atraktívnejšími pretekmi. To sa nepáči Sebastianovi Vettelovi a Maxovi Verstappenovi, ktorí za podujatím v Ardenských lesoch stoja.

V celej 72-ročnej histórii Formuly 1 chýbala Veľká cena Belgicka v kalendári len šesťkrát, pričom od sezóny 1985 sa jazdí výlučne na okruhu Spa-Francorchamps. S prehľadom sa tak radí medzi najhistorickejšie podujatia kráľovnej motoršportu, no to v dnešnej megalomanskej dobe netreba preceňovať.

Do kalendára sa pýtajú bohaté exotické krajiny či silné trhy ako USA, a keďže kalendár je nafukovací len do istej miery, tradičnejšie trate musia uvoľniť svoje miesto. Taký osud môže po tejto sezóne postretnúť belgickú klasiku.

“Spa je úžasná trať. Nepoznám pilota, ktorý by nemal rád jazdenie v Spa, zatiaľ čo poznám pár takých, ktorí nemajú radi okruh v Rusku. A to nie preto, že by šlo o Rusko, skrátka tá trať je na jedno kopyto,” hovorí Sebastian Vettel, ktorý v Belgicku vyhral v sezónach 2011, 2013 a 2018. “Prísť o VC Belgicka by bola obrovská škoda. Ja v tejto veci nemám žiaden hlas, ale keby som mal, hlasoval by som za Spa, najmä po tom, čo sa tam stalo vlani.”

Veľká cena, ktorá sa konala aj nekonala, zarmútila desiatky tisíc fanúšikov. “Tento rok nás tam čakajú preteky, ale ten minulý rok bol strašný. Ľudia si zaplatili a potom pršalo, preteky sa ani neuskutočnili a nedostali žiadnu kompenzáciu. Myslím si, že toto je príležitosť ukázať, že sme ako šport vyrástli a poďakujeme sa fanúšikom, ktorých máme. Ale prísť o Spa by bola chyba z mnohých uhlov pohľadu.”

Organizátor belgických pretekov nesedí so založenými rukami a nečaká, čo sa stane. V posledných mesiacoch robil maximum pre to, aby presvedčil majiteľov efjednotky. Trať investovala do nových tribún, rozšírila výbehové zóny a počas súťažných víkendov chce fanúšikom ponúknuť viac tak, ako si to predstavuje Liberty.

Obchodný šéf VC Belgicka Stijn de Boever na začiatku júna prezradil, že sa o to pokúsi aj “amerikanizáciou” podujatia. “Je pravda, že F1 nás požiadala o to, aby sme priniesli viac zábavy. Hovoria, že história je super, ale potrebujeme viac. Rozhodli sme sa vypočuť si ich a vybrať sa tým ich novým smerom organizovania podujatí F1. Tým americkým, ku ktorému patrí aj zábava.”

“Plánujeme rôzne zábavné akcie, dídžejov, exkluzívne podujatia, fanzóny a okolo okruhu budú priestory, kde sa ľudia budú môcť prejaviť. Dá sa povedať, že naša legendárna veľká cena dostane ten nevyhnutný šmrnc. Ak chceme do budúcna organizovať preteky, musíme modernizovať,” vysvetlil Boever, ktorého zamestnávateľ inovuje a snaží sa vylepšiť fanúšikovský zážitok i napriek tomu, že lístky na preteky sú vypredané už od decembra.

Podľa britského novinára Dietera Renckena Formula 1 vníma preteky v Belgicku len ako zálohu, napríklad pre prípad, keby sa nezrodila dohoda s Kyalami. A keďže do kalendára o rok pribudne aj Las Vegas, spolu so Spa môžeme čoskoro prísť o Belgicko aj Francúzsko.

“Bola by to obrovská škoda, keby sme prišli o Spa,” hovorí Max Verstappen. “Je to moja najobľúbenejšia trať na svete, nuž a nedávno sa pustili do tých zmien vo výbehových zónach a podobne. Pre monopost F1 je to úžasný okruh, a vlastne v akomkoľvek aute.”

Formula 1 sa pomaly prikláňa aj k myšlienke alternujúcich podujatí, čo by mohlo znamenať, že Spa bude v kalendári aspoň každý druhý rok. Organizátorovi to nie je pochuti, no možno sa kompromisu nevyhne.

Carlosovi Sainzovi je tiež ľúto, akým smerom sa to uberá, no verí v nájdenie spomínaného kompromisu. “Treba nájsť kompromis, pretože my milujeme Francúzsko, Spa, ale na druhej strane náš šport začína strašne rýchlo rásť. Tipujem, že dosť veľa miest je ochotných zaplatiť celú horu peňazí za to, aby boli súčasťou Formuly 1. A z pohľadu biznisu sa niečomu takému len ťažko hovorí nie.”

“Najlepším kompromisom by azda bola rotácia. Dopočul som sa, že možno Francúzsko alebo Spa nemajú financie na to, aby boli v kalendári každoročne, ale dúfam, že s autami F1 navštívime Spa aspoň každé dva-tri roky. Želám si, aby s Las Vegas a Južnou Afrikou, resp. čímkoľvek, čo sa chystá, sme sa aspoň raz za čas vrátili do Francúzska a Spa a užili si aj takýto typ okruhu,” doplnil pilot Ferrari.