logo F1online.sk

Náš vzťah je opäť neutrálny, hovorí Rosberg o Hamiltonovi

Lewis Hamilton a Nico Rosberg, 2016
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 7. 2022

Jedna z najväčších interných bitiek, akú si Formula 1 vôbec pamätá. Duo Lewis Hamilton – Nico Rosberg si v rokoch 2014 až 2016 v dominantnom Mercedese nič nedarovalo. Nico dvakrát prehral, no vytúžený titul napokon v roku 2016 vybojoval. Po skončení sezóny sa zbalil a odišiel do dôchodku.

Dvaja kamaráti a dobrí známi z čias motokár sa stretli v jednom tíme. Keď sa ukázalo, že žiadny z ostatných tímov nemá dostatočne kvalitnú techniku, aby Mercedes vyzval, začalo to medzi tímovými kolegami iskriť. Za tie tri roky sa z dobrých kamarátov stali nepriatelia.

„Začalo to hneď, ako sa začal boj o titul majstra sveta, nie predtým,“ povedal Rosberg o svojom vzťahu s Hamiltonom pre Eurosport. „Nebolo to tak vždy, ale akonáhle začnete na každých pretekoch bojovať vlastne o titul, tak to prestane fungovať.“

Majster sveta z roku 2016 tiež povedal, že neexistoval žiaden spúšťač. Skrátka, keď sa ukázalo, že majstrom sveta bude jeden z pilotov Mercedesu, s ich vzťahom to začalo ísť z kopca. „Nie, nebol tam žiadny spúšťač. Jednoducho sa to od jedných pretekov k druhým postupne zhoršovalo.“

„Ak chcete boj o titul rozhodnúť vo svoj prospech, nemôžete mať prístup ‚pohoda, klídek, jazz‘. Naopak, musíte ísť až na limit a vydať sa do šedej zóny, aby ste mohli vyhrať. Keď máte dvoch jazdcov na takej vysokej úrovni, tak je to častokrát tesné,“ dodal Rosberg.

Toho sa častokrát pýtajú, či sa po niečom takom ešte medziľudské vzťahy dajú nejak napraviť. Treba však prijať jednoduchý fakt, že z Rosberga a Hamiltona už nikdy nebudú najlepší priatelia. „Nič neľutujem. Boli to skvelé časy a náš vzájomný súboj bol mega. Som na to veľmi hrdý. Medzičasom sa naše vzťahy opäť vrátili do neutrálu, čo je v poriadku,“ povedal Rosberg.