logo F1online.sk

Správanie fanúšikov v Rakúsku pobúrilo Wolffa: Naserte si a zostaňte doma!

Toto Wolff
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 7. 2022

Formula 1 má v poslednom období „šťastie“ na kontroverzie týkajúce sa všetkých možných foriem rasizmu, diskriminácie a sexizmu. Po tom, čo sa dlho hovorilo o slovníku Nelsona Piqueta, zavítala F1 do Rakúska, kam sa vypravila aj lavína holandských dovolenkárov. Tí si rozhodne vedia užívať život, avšak niektorí jedinci to prehnali a vyvolali na sociálnych sieťach búrku, ktorú muselo riešiť až najvyššie vedenie športu.

Problém nebol ani tak s tým, že fanúšikovia jasali, tešili sa a smiali pri nehodách pilotov Mercedesu, čo síce nie je veľmi vhodné, avšak k športovej emócii to do istej miery patrí. Problém nastal až v momente, keď sme od debaty o tom, či by fanúšikovia mali jasať pri nehode ich hlavného soka, prešli až k absolútne vulgárnemu, nevhodnému a urážlivému správaniu.

Debata sa totiž posunula do úplne inej roviny, keď sa fanúšikovia začali sťažovať na posmešky a vulgarizmy na adresu párov rovnakého pohlavia, fanúšikov tmavej pleti a našli sa dokonca aj takí, ktorí hovorili nielen o slovnom, ale aj fyzickom obťažovaní žien zo strany neprispôsobivých fanúšikov.

„Niektoré fanúšičky na Veľkej cene Rakúska mali byť údajne vystavené nechcenému fyzickému obťažovaniu, verbálnemu obťažovaniu a taktiež fotografovaniu bez súhlasu,“ informoval portál The Race.

Týchto „fanúšikov“ si vzal na paškál šéf Mercedesu Toto Wolff, ktorý svoje ostré slová nemieril do radov návštevníkov v oranžovom, ale adresoval ich všetkým fanúšikom na svete. „Ak ste skutočným fanúšikom Formuly 1, nech už fandíte ktorémukoľvek tímu alebo jazdcovi, nemôžete byť rasista, nemôžete byť homofób a nemôžete byť sexista, pretože skrátka do F1 nepatríte a my vás nechceme,“ povedal Wolff, pre ktorého to bola v Rakúsku domáca veľká cena.

„Na druhej strane si treba dávať pozor, pretože skutočnosť, že sa tam nájde zopár opitých hlupákov ešte neznamená, že by sme mali odsúdiť 99,9-percenta ostatných fanúšikov. Vždy sa predsa niekde nájdu nejakí idioti. Dúfam, že tým ostatným dokážeme ponúknuť dobrú šou.“

„Ak môžete, treba týchto páchateľov nahlásiť bezpečnostnej službe a tí by si mali prečítať môj odkaz: ‚Naserte si! Nechceme vás tu‘,“ prehlásil Wolff.

Mercedes tiež urobil veľmi pekné gesto. Keď sa tím dozvedel o fanúšičke, ktorej neprispôsobiví „fanúšikovia“ zdvihli sukňu a posmievali sa jej len preto, že fandí Lewisovi Hamiltonovi, pozvali ju ako svojho hosťa do garáže odkiaľ sledovala nedeľné preteky. Podobne sa zachoval Aston Martin, ktorý k sebe prizval dve dievčatá, ktoré čelili homofóbnym útokom.

 „Je to šialené pomyslenie, že ešte aj v roku 2022 niekto čelí útokom a obťažovaniu len preto, že niekomu fandí. Musíme pokračovať vo svojom úsilí a jednoducho toho robiť viac. Skrátka to poukazuje na to, že tento problém tu stále je a začať treba vzdelaním. Všetci musíme spolupracovať a šíriť pozitivizmus všetkým, ktorí nás sledujú,“ povedal po pretekoch Lewis Hamilton.

„Ľudia, ktorí sem prídu, by sa mali cítiť v bezpečí, mali by sa cítiť začlenení do komunity a mali by mať možnosť fandiť komukoľvek chcú bez ohľadu na pohlavie, sexuálnu orientáciu alebo farbu pleti,“ odkázal Hamilton.

Pridal sa k nemu aj jeho vlaňajší rival Max Verstappen, ktorý mal v Rakúsku opäť veľmi veľkú podporu. „Čítal som niekoľko šokujúcich správ. Určite to nie je v poriadku a ani by sa nemalo stávať, že o niečom takom musíme hovoriť. Myslím si, že by sa malo vo všeobecnej rovine chápať, že niečo také by sa diať nemalo. Normálny človek takto podľa mňa nerozmýšľa a ani sa tak nespráva,“ prehlásil Max.

K celému zástupu kritikov takéhoto správania, o ktorých by sme mohli písať do rána, sa pridal aj Sebastian Vettel, ktorý dokonca volá po doživotnom zákaze vstupu takýmto indivíduám. „Je to hrozné, nie? Myslím si však, že je dobré, keď sa o takýchto veciach hovorí, niekde treba začať, aj keď je to príšerné.“

„Nech to bol ktokoľvek, mali by sa za seba hanbiť a mali by mať doživotný zákaz vstupu na preteky. Myslím si, že voči niečomu takému by sa mala presadzovať politika nulovej tolerancie. Keď sa ľudia bavia a pijú pritom veľa alkoholu, tak je to v poriadku, ale to ešte neospravedlňuje ich správanie. Pretekáme ako jeden a fanúšikovia sú toho súčasťou,“ odkázal Vettel.