logo F1online.sk

Sainzovi robí starosti pomalá reakcia maršalov

Carlos Sainz
© FOM/Screenshot
Milan Kubala
Milan Kubala12. 7. 2022

Keď sa Carlosovi Sainzovi v nedeľu rozhorela pohonná jednotka, nemal vôbec jednoduchú úlohu. Monopost musel bezpečne odstaviť a vyskočiť z neho, čo by nebol problém na rovinke, no on to musel zvládnuť v kopci. O to viac ho trápilo, že mu maršali neprišli na pomoc dostatočne skoro.

K dramatickej situácii došlo v 57. kole pretekov, keď sa Carlosovi Sainzovi začalo dymiť z motora, ktorý následne i vybuchol. Čas bol preto dôležitý, no auto bez ručnej brzdy sa stále kĺzalo dolu kopcom. Zatiaľ čo sa plamene šírili, Sainz držal brzdový pedál, aby sa monopost nevrátil späť na trať.

K autu pribehol maršal s klinom a hasiacim prístrojom, no ani drobný klin nedokázal zabrzdiť monopost v kopci, to sa podarilo až bariére. Viac však fanúšikov prekvapilo konanie druhého maršala, ktorý utekal k autu, no hasiaci prístroj zrazu položil na zem a vybral sa presne opačným smerom.

V skutočnosti však “nezdupkal z boja”, ako to naznačili mémy na sociálnych sieťach, ale dostal príkaz nasadnúť do Toyoty Hilux a prísť až k horiacemu autu, keďže v nej sa nachádza oveľa väčší hasiaci prístroj, než aký mal v rukách. Neskôr ho môžeme vidieť vracať sa na scénu.

Celé to však trvalo príliš dlho, zhodnotil Carlos Sainz. “Nebola to ideálna a ani ľahká situácia, pretože v zrkadlách som zbadal, že auto pohltili plamene. Zároveň som však tlačil na brzdu. Chcel som vyskočiť, no zároveň som nechcel dovoliť, aby sa auto rozbehlo, kým by som vyskakoval.”

“Volal som na maršalov, aby mi prišli pomôcť dať niečo pod koleso, nech sa auto prestane rútiť z kopca,” opisoval kľúčové momenty. “Myslím si, že celé to bolo trochu pomalé. Plamene boli už také veľké, že som musel ísť a z auta vyskočiť aj tak.”

“Na toto sa rozhodne musíme pozrieť, čo sa dalo spraviť o trochu rýchlejšie, pretože toto nebola ľahká situácia,” odkázal pilot Scuderie Ferrari.