logo F1online.sk

Jazdec dňa Schumacher po najlepšom výsledku v kariére: Zlepšujeme sa

Mick Schumacher
© Twitter/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 7. 2022

Mick Schumacher pokračuje tam, kde v Kanade a Silverstone začal. Nemecký mladík potvrdil v nedeľnej Veľkej cene Rakúska vynikajúcu formu, ktorú už naznačil v piatkovej kvalifikácii i sobotnom šprinte. Bol rýchly, prebojoval sa skrz pole dopredu a napokon skončil šiesty. Titul jazdec dňa bol preňho príjemným bonusom.

Haas bol pred štartom britského víkendu v Pohári konštruktérov na deviatom mieste. V Silverstone a na Red Bull Ringu však tím zhrabol hromadu bodov a po dnešku je už na siedmom. Kevin Magnussen a Mick Schumacher nazbierali počas týchto dvoch víkendov devätnásť bodov a preskočili nielen Aston Martin, ale aj AlphaTauri.

„Na trati to bola veľká zábava. Museli sme sa síce prebojovať skrz pole, čo niekedy nechcete, ale teraz to bola skvelá skúsenosť a mohli sme ukázať, čo naozaj dokážeme,“ povedal po pretekoch spokojný Schumacher.

Spomínate si ešte na jeho tvrdú nehodu v Monaku, po ktorej čelil veľkej kritike a zopár neopatrných vyjadrení si neodpustil ani Günther Steiner? Tak vedzte, že odvtedy je Mick v laufe. V Baku síce nebodoval, no v Kanade sa dostal do Q3 (pre poruchu v pretekoch odstúpil z bodovaného umiestnenia), v Silverstone skončil ôsmy a teraz v Rakúsku pridal šieste miesto.

„Ako športovec a ako jazdec chcete tlak, pretože to vás tlačí vpred a zrýchľuje. Do istej miery sa mi to aj podarilo. Skončiť v Silverstone na bodoch som potreboval a tam začal ohňostroj,“ hovorí Schumacher.

Po sobotnom šprinte pritom Mick nebol vôbec spokojný. Mal pocit, že je rýchlejší než jeho tímový kolega, avšak nedostal ani DRS na obranu pred Hamiltonom. Sobotu tak zakončil s prázdnymi rukami a istým otáznikom ohľadne vzťahu so svojím tímovým kolegom. „Kevin mal skvelý štart do sezóny. Na konci dňa spolu súťažíme, stojíme proti sebe a každý chce dobre v prvom rade pre seba. A áno, Kevin mi ukázal rôzne nástroje, rozličné spôsoby a nápady, ako sa dá pristúpiť k súťažnému víkendu a k pretekom samotným. Myslím, že sa nám darí navzájom napredovať a zlepšovať,“ povedal Schumacher.

Nemecký mladík toto šieste miesto rozhodne nedostal zadarmo. Pole bolo poriadne premiešané a zvlášť v jeho strede sa nám to tam mlelo. Sám Mick predbehol niekoľko monopostov. V rozhovore s televíziou Sky mu pustili videá jeho manévrov, ktoré mal okomentovať. „Toto bolo predbehnutie Lewisa, ktorý urobil chybu, takže mi to uľahčil. Po zastávke v boxoch som sa musel dostať cez oba McLareny. Potom ten súboj s Fernandom, ktorý bol na opotrebovaných pneumatikách. To bolo celkom ľahké a bolo od neho pekné, že veľmi nebojoval. Čakal som, že s ním to bude oveľa tvrdšia bitka. Je skvelé, že som získal takú skúsenosť a všetci jazdili s rešpektom,“ hovorí Mick.

„Myslím, že ako tím ideme správnym smerom. Bodovali sme v Silverstone aj tu v Rakúsku, v sobotu sme takisto mohli byť na bodoch. Ukazuje to vzostupnú krivku, čo aj naozaj chceme vidieť. Verme, že sa nám ju vo Francúzsku a Maďarsku podarí udržať aj s vylepšeniami, ktoré na auto nasadíme,“ dodal Schumacher.