logo F1online.sk

Formuloviny: Red Bull Ring – horská dráha na úpätí Álp

Red Bull Ring, Spielberg, Rakúsko
© Twitter/Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala10. 7. 2022

Možno to znie až neuveriteľne, no Spielberg dnes čaká už 41. veľká cena Formuly 1. Treba však skonštatovať, že nie všetky preteky sa konali na Österreichringu, resp. A1-Ringu, resp. po novom Red Bull Ringu. Len približne 1,6 kilometra južnejšie sa hneď nachádza druhá trať, na ktorej sa preháňali monoposty F1: na vojenskej základni a letisku Zeltweg.

Prvých pretekov na Zeltwegu, hoci ešte nešampionátových, sa piloti dočkali v roku 1963, nuž a ich víťazom a nestal nik iný ako Jack Brabham. Miestni fanúšikovia však čakali na domáceho víťaza až do roku 1984, keď im vylepšil deň rakúsky hrdina Niki Lauda. V tom čase sa už pretekalo na takmer pôvodnej verzii Österreichringu so šikanou namiesto prvej zákruty, kde dnes stoja akurát tak autobusy a kamióny.

Ako vznikala Veľká cena Rakúska a prečo sa vlastne na túto časť okruhu “zabudlo”, nám v najnovších Formulovinách rozpovedia Števo Eisele a Braňo Ježík. Dozvieme sa však aj mnoho ďalšieho, tak sa poďme započúvať:

Na Formuloviny sa môžete tešiť vždy v stredu pred veľkou cenou — podcast je dostupný na najpopulárnejších platformách Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a na webe redbull.sk/formuloviny.