logo F1online.sk

Schumacher bol po šprinte veľmi rozčarovaný, Magnussen mu odmietol poskytnúť DRS

Mick Schumacher
© Twitter/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 7. 2022

Mick Schumacher sa po jazdeckej stránke dostáva do veľkej pohody. V Montreale aj v Silverstone predviedol dvakrát po sebe skvelý výkon a vybojoval tiež tak potrebné body. Pri chuti je aj v Rakúsku, kde po celý víkend šliape na päty tímovému kolegovi Kevinovi Magnussenovi. Ich počínanie v šprinte však zaiste ešte bude predmetom diskusií.

Keď sa tempo trochu ustálilo, ocitol sa Schumacher tesne za svojím tímovým kolegom. Nemecký mladík zakrátko čelil útokom zo strany Lewisa Hamiltona, ktorý sa dostal cez Valtteriho Bottasa. Mick sa bránil dlho a veľmi srdnato, pričom využíval DRS od tímového kolegu. Kvôli svojej defenzíve však postupne spadol a o možnosť otvoriť zadné krídlo na obranu pred Hamiltonom prišiel.

Schumacher následne tím žiadal, aby Magnussen pribrzdil a poskytol mu opäť DRS-ko na obranu. Kevin na túto žiadosť nijak nereagoval.

Magnussen nakoniec skončil siedmy a získal dva body, Schumacher prešiel cieľom na nebodovanom deviatom mieste a po pretekoch bol dosť rozčarovaný. Jeho výraz povedal viac než jeho slová.

„Myslím si, že máme niečo, čo treba prediskutovať. Bitka s Lewisom bola zábava, no v prvom rade k nej nemalo vôbec dôjsť,“ povedal Schumacher po skončení šprintu pre Sky, pričom slová hľadal dosť ťažko.

„Myslím si, že som bol o trochu rýchlejší,“ odpovedal Mick na otázku, čo treba prediskutovať. Následne sa medzi ním a reportérkou Rachel Brookesovou uskutočnil takýto rozhovor.

Brookes: „Mal si si vymeniť miesto s Kevinom?“
Schumacher: „Áno.“
Brookes: „Bavili ste sa o tom vo vysielačke?“
Schumacher: „Áno.“
Brookes: „Tím to vedel?“
Schumacher: „Áno.“

Na záverečnú otázku, či mu tím aj objasnil, prečo pozície svojich jazdcov nevymenil, odpovedal: „To je niečo, čo potrebujem pochopiť.“

Trochu viac svetla do celej veci priniesol následný rozhovor s Kevinom Magnussenom, podľa ktorého mu Haas nič nenariadil. Podľa jeho slov o ničom nevedel a tím žiadnu tímovú réžiu nenariadil. „Neviem, čo sa stalo. Počul som, čo povedal Mick, ale je to skvelý deň pre tím, máme dva body a do pretekov štartujeme zo siedmeho a deviateho miesta. Z toho predsa nemôžeme byť sklamaní,“ povedal Magnussen pre Sky.

„V druhom tréningu som si myslel, že máme problém. Tempo nebolo dobré a auto nebolo ideálne vyvážené. Urobili by sme nejaké zmeny, ale boli sme limitovaní kvôli parc fermé. Môžete urobiť len nejaké úpravy, ale tie fungovali. Vyváženie sa zlepšilo a tempo sa o dosť zrýchlilo. Som spokojný,“ dodal Magnussen, ktorý vlastne ani neodpovedal na otázku, ktorú mu reportérka položila. Tá sa však nenechala odradiť.

„Môžem sa spýtať, či ste boli požiadaní o to, aby ste si vymenili pozície?“ opýtala sa Brookesová. „Môžete sa spýtať a nie, nebol som o to požiadaný,“ odpovedal Magnussen.

Jeho slová potvrdzuje aj záznam z vysielačky. O niečo však Kevin požiadaný bol. Dostala sa k nemu totiž správa o tom, že Mick v súboji s Hamiltonom potrebuje jeho pomoc. Schumacherova žiadosť sa dostala aj Magnussenovi do uší. „Kevin, za tebou je Mick so stratou 1,5 sekundy. Potrebuje pomoc DRS, tak či by si mu nevedel pomôcť v súboji s Hamiltonom.“

„Mick je teraz za tebou o 1,3 sekundy. Mohol by si mu poskytnúť DRS?“ vyzýval Magnussena jeho inžinier Dominic Haines. Krátko nato Hamilton Schumachera predbehol v štvrtej zákrute. Povedať vieme len to, že Kevin určite dostal túto správu dosť rýchlo, aby stihol Mickovi pomôcť práve v tomto poslednom súboji v nájazde do štvrtej zákruty.

Magnussen na tieto správy od inžiniera neodpovedal a následne zajazdil osobne najrýchlejšie kolo.

„Mal som pocit, že som rýchlejší. Neviem, prečo to môj tím necítil rovnako. Najhoršie na tom je, že sme kvôli tomu pravdepodobne prišli o body. Ak by sme sa navzájom potiahli s pomocou DRS, tak by sme zrejme získali viac bodov,“ povedal po skončení šprintu Schumacher tentokrát pre nemeckú Sky.

Neskôr pre F1.com dodal, že mu tím prikázal, aby na Magnussena neútočil a držal ôsme miesto. „Myslím, že som dnes mohol skončiť na bodoch, ale z nejakého dôvodu sa to nepodarilo. Nebolo mi to umožnené, takže je to niečo, o čom sa musíme porozprávať. Bolo mi povedané, že mám držať pozíciu aj napriek tomu, že som cítil, že som rýchlejší.“

O jeho rozčarovaní svedčia aj udalosti krátko po pretekoch. Najprv jeho komunikácia s inžinierom Garyom Gannonom.

Gannon: „Šachovnicová vlajka, šachovnicová vlajka, dobré preteky, Mick.“
Schumacher: „Naozaj neviem, prečo… vážne!“
Gannon: „Budeme o tom hovoriť neskôr (o tom, prečo nedostal od Magnussena DRS, pozn. red.).“
Schumacher: „Áno, budeme.“
Gannon: „Odviedol si dobrú prácu.“

Následne sa o kontakt pokúsil aj jeho šéf Günther Steiner. „Ahoj, Mick. Tím získal dva body. Odviedol si dobrú prácu, ďakujeme.“ Schumacher na tieto slová nereagoval, len pokrútil hlavou, odpojil volant a vystúpi z auta zatiaľ čo sa s ním jeho šéf snaží rozprávať.