logo F1online.sk

Najlepšia kvalifikačná rýchlosť, najhorší výsledok, lamentuje Russell

George Russell
© Twitter/F1
Milan Kubala
Milan Kubala9. 7. 2022

Mercedes sa z hľadiska rýchlosti priebežne zlepšuje. Podľa Georgea Russella v piatok dosiahol kvalifikačný vrchol sezóny, no výsledková listina vyzerala katastrofálne. Mladému Britovi je ľúto, že nehody zatienili celé snaženie tímu.

Lewisovi Hamiltonovi ušla zadná časť v siedmej zákrute, George Russell to zrejme prehnal s rýchlosťou v poslednej, kde mu podobne ako jeho kolegovi ušla zadná časť a skončil v bariérach. V priebehu pár minút tak na trati viali už druhé červené vlajky.

George Russell mal na rozdiel od Lewisa Hamiltona šťastie v tom, že už mal zajazdený konkurencieschopný čas, a tak ho v závere aspoň nikto neprekonal. Bolo z toho piate miesto, ktoré sa po penalizácii pre Sergia Péreza zmení na štvrté.

“Nepovedal by som, že som mal šťastie,” ohradil sa George Russell po kvalifikácii. “Potrebujeme preskúmať to poškodenie, no keď spravíte takúto chybu, tak sa nedá hovoriť o šťastí.”

“Mohol som byť na štvrtom mieste, to je isté. Na moje predchádzajúce kolo som získaval desatinku a šiel som totálne naplno, pretože som si myslel, že mám šancu skončiť dokonca tretí,” hovoril ešte vo chvíli, keď komisári nevyniesli ortieľ nad Pérezom. “Ako sa ukázalo, zrejme to tak nebolo. Ale musíme sa pozrieť na rozsah škôd. Je mi to ľúto kvôli tímu a chlapcom v garáži.”

V Mercedese teraz banujú, že neštartujú z popredných priečok obaja jeho piloti. Podľa Russella je tu totiž šanca, že zvedú súboj aj s Ferrari a Red Bullom. “Myslím si, že obyčajne máme lepšie pretekové tempo ako kvalifikačné. Rozhodne sme v tomto súboji.”

“Pravdepodobne sme mali najlepšiu rýchlosť v kvalifikácii za celý rok, hoci z hľadiska výsledkov je to azda najhoršie. Také je pretekanie. Ja osobne zažívam náročné veľké ceny, ale máme sobotu na to, aby sme to zvrátili,” pouvažoval 24-ročný rodák z King’s Lynn.

Najväčší úsmev na tvári šampióna GP3 a F2 vyčaril fakt, že Mercedes sa relatívne k Red Bullu a Ferrari zlepšuje, aj keď nevyužíva niektoré triky, ktoré George Russell nezabudol spomenúť. “Toto sú rozhodne pozitívne správy. Na auto sme priviezli nejaké veci, nuž a Ferrari a Red Bull zrejme pri podlahách tlačili až za hranice pravidiel. Keď sa to všetko sčíta, pravdepodobne to vypáli v náš prospech.”

Ak bude mať technická direktíva nejaký negatívny dopad na popredné tímy, tak si na to ešte budeme musieť počkať. Formula 1 totiž v piatok odklepla odklad technickej direktívy, tá má platiť až od VC Belgicka.

“Ale nenechajme sa uniesť. Lewis odviedol fenomenálnu robotu, totálne lietal. Ja som pred kvalifikáciou zrejme stavil na zlé nastavenia, ale pred pretekmi som na tom dobre. Fyzicky sa cítim OK, mám len obavy o auto, či ho dokážeme zachrániť,” doplnil.