logo F1online.skF1online.sk

Naozaj verím, že v tomto roku môžeme vyhrať, povedal Hamilton

Lewis Hamilton
© LAT Images/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 7. 2022

Pre tím Mercedes bola prvá polovica sezóny o nádeji, sklamaní a experimentoch. Monopost W13 ukázal záblesky skvelej formy, ale k víťazstvu si zatiaľ nepričuchol. V poslednom období však táto stajňa ukazuje stúpajúcu krivku výkonnosti, čo Lewisa Hamiltona napĺňa určitým optimizmom. O titule síce nehovorí, ale o víťazstvách na veľkých cenách áno.

Ak by sa Lewis v priebehu sezóny 2022 nedostal ani raz na najvyšší stupienok, stalo by sa tak vôbec po prvýkrát v jeho bohatej kariére. Na domácej veľkej cene pritom zlomil ďalší zo svojich negatívnych rekordov. V Silverstone sa mu totiž nepodarilo zvíťaziť už v jedenástich pretekoch za sebou a hoci to znie neuveriteľne, nič také sa mu predtým v kariére nestalo.

Sedemnásobný šampión však zostáva pozitívne naladený a bojovný. Na domácej trati predviedol vynikajúci výkon a inžinierom sa pomaličky darí rozlúštiť enigmu menom Mercedes W13.

„Je to dlhá cesta,“ hovorí o doterajšom priebehu sezóny Hamilton. „Určite som si nebol istý, či s týmto autom dokážeme zvíťaziť. Nie je to síce spôsob, akým by sme chceli premýšľať, ale bol to pocit: ‚Ježiš, keď chceme ostatných dobehnúť, tak to bude dlhá, naozaj dlhá cesta.‘ Zvlášť pri pokrokoch ostatných.“

„Posledné výsledky sú však určite nesmierne povzbudzujúce. Dlho, naozaj dlho sme sa pokúšali robiť zmeny a pritom nevedeli, ako to dopadne a či sa vďaka tomu podarí auto vylepšiť.“

„Barcelona bol dobrý krok vpred, ale potom prišlo zopár ťažkých pretekov. Posledné dva však boli z našej strany veľmi dobré, čo nás povzbudilo a ukázalo nám, že sa posúvame správnym smerom a v aute sa skutočne skrýva potenciál,“ hovorí sedemnásobný majster sveta.

„Ak budeme kopať ďalej a ešte hlbšie, tak s trochou tej tvrdej práce sa snáď dokážeme dostať dostatočne blízko na to, aby sme mali šancu vyhrať preteky. Naozaj verím, že v tomto roku môžeme vyhrať,“ dodal Hamilton.

V doterajšom priebehu bola výkonnosť Mercedesu dosť závislá od okruhu, kým Barcelona či Silverstone monopostu W13 sedeli, tak mestské trate v Monaku a Baku ani trochu. Pred každým podujatím je tak výkonnosť monopostu trochu záhadou.

Asi aj preto je Lewisov tímový kolega George Russell skôr opatrný pokiaľ ide o šance Mercedesu tento víkend. „Nemyslím si, že sa tým chceme nechať príliš uniesť.“

„Silverstone je veľmi unikátny okruh. Očividne máme veľa prítlaku a na trati ako je Silverstone aj dobrý potenciál. Teraz prichádzame na iný okruh, ktorý je skôr stredne rýchly než vysokorýchlostný,“ hovorí Russell.

„Musíme to všetko naďalej vyhodnocovať. Silverstone bol určite veľmi dobrý krok správnym smerom. Odniesli sme si odtiaľ množstvo skvelých poznatkov, ale tento víkend začíname opäť od nuly. Uvidíme, ako sa nám bude dariť,“ dodal Russell.

Súvisiace články

Diskusia