logo F1online.sk

Verstappen priznal, že v súboji so Schumacherom si toho dovolil viac

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala5. 7. 2022

Posledná správa riaditeľstva pretekov v informačnom systéme FIA hovorí o tom, že incident zo šiestej zákruty medzi Mickom Schumacherom a Maxom Verstappenom ohľadom vytlačenia mladého Nemca mimo trať nie je nutné ďalej vyšetrovať, podľa správy postačila len krátka analýza. Niektorí diváci preto zostali sklamaní. A neskoršie vyjadrenia úradujúceho šampióna ich zrejme ešte viac naštartujú. Priznal totiž, že v súboji to s opatrnosťou vôbec nepreháňal. Spoliehal sa na to, že Schumacher “bude rozumný”.

Max Verstappen má za sebou azda najťažšie preteky v sezóne. Takmer celú nedeľu musel jazdiť s kusom monopostu AlphaTauri zaseknutým v jeho podlahe, ktorý ho mal pripraviť o značnú časť prítlaku. Christian Horner v jednom rozhovore uviedol, že prišiel “o polovicu prítlaku z podlahy”, v inom zas, že celkovo mu chýbalo “okolo 20 percent”.

“No bojoval ako lev,” vyzdvihol jazdu svojho pilota Horner. “Akoby to bolo o víťazstvo.” A keď sa pozrieme na niektoré Verstappenove súboje z minulého roka a porovnáme si ich s duelom z víkendu, musíme mu dať za pravdu.

Verstappen v poslednom kole vytlačil z trate Micka Schumacher v zákrute Brooklands, vo Vale sa dvojica takmer dotkla a v poslednej zákrute ich oboch od kolízie zachránila len Schumacherova opatrnosť.

“Moje auto trochu krívalo,” uškrnul sa Max Verstappen, ktorý si dobre uvedomoval, že Mick Schumacher zúfalo potrebuje prvé body. “Vedel som však, že Mick sa ozaj snaží získať to siedme miesto, bola to zábava.”

“Samozrejme, netešil som sa z pozície, na ktorej som bol, ale aj tak viem oceniť súboj s niekým iným. Myslím, že to bol celkom dobrý súboj,” zhodnotil pilot Red Bullu, ktorý si preto z Micka Schumachera po pretekoch uťahoval.

“Hovorím mu — vedel som, že bojuješ o tie body. A on mi nato odvetil, že áno, ozaj chcel získať to siedme miesto,” opisuje rozhovor so Schumacherom. “Viem, že si ho chcel, videl som to! povedal som mu. Bol to dobrý súboj.”

Zo strany Maxa Verstappena možno nie stopercentne čistý. “Hovoril som si, že teraz bude musieť zvoľniť, pretože v opačnom prípade obaja vypadneme… Našťastie mal na to dosť rozumu.”

Komisári napokon netrestali, ale podľa bývalého pretekára Renaultu a analytika F1 Jolyona Palmera mohli. Súboj so Schumacherom vraj hraničil s porušením pravidiel. “Myslím si, že jeho obrana pred Mickom už bola ozaj na hrane. Naozaj neviem, ako presne sú postavené pravidlá, keď niekoho vytlačíte z trate. Pri Checovi sme videli, že tu vznikla tak trochu šedá zóna. V každom prípade Max získal dôležité body v majstrovskom boji.”