logo F1online.sk

Nebyť poškodenia, Verstappen by s prehľadom vyhral, myslí si Horner

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala4. 7. 2022

Formula 1 je nevyspytateľný šport. V zlomku sekundy sa váš kurz môže otočiť o 180 stupňov, stačí, aby sa na trati objavil úlomok a poškodil vám monopost. Presne to sa v nedeľu stalo Maxovi Verstappenovi, ktorý podľa Christiana Hornera mohol suverénne zvíťaziť.

Max Verstappen sa do čela pretekov dostal dvakrát. Najskôr na štarte veľkej ceny, po ktorom ho však riaditeľstvo pretekov vrátilo na druhé miesto, a následne po súboji s Carlosom Sainzom, ktorému v úvode chýbala rýchlosť.

Španiel pocítil úľavu až v dvanástom kole, keď Max Verstappen s podozrením na defekt zamieril do boxov. Nakoniec sa ukázalo, že sa na jeho aute poškodila podlaha. V zadnej časti auta mu tak celý zvyšok pretekov chýbal grip, podľa Christiana Hornera stratil “takmer polovicu prítlaku, ktorý obyčajne generuje podlaha”. Pódiové ambície sa razom rozplynuli.

“Ešte som nevidel tie úlomky, dialo sa toho až príliš veľa, ale pre Maxa to bola ozaj smola. Myslím si, že toto by bolo jasné víťazstvo,” vyhlásil Christian Horner pre Channel 4. “Ale boli to skvelé preteky, vzrušujúce.”

Po jedenástich kolách na stredne tvrdej zmesi Verstappen zamieril do boxov zas na zmenu nastavení a výmenu pneumatík. Na tvrdej zmesi sa však situácia len zhoršila, Holanďan sa cítil “ako na ľade”. Postupne sa poradím prepadával, no nakoniec mu pomohol výjazd safety caru, po ktorom sa vyšplhal na konečné siedme miesto.

Bolo nutné poslať Maxa Verstappena na tvrdú zmes? Pravidlo o dvoch rôznych zmesiach mal už totiž splnené… “Preteky sa v momente zmenili, odrazu sme bojovali s Vettelom a Schumacherom a chlapcami, okolo ktorých sa obyčajne nepohybujeme. Museli sme sa teda prispôsobiť novej situácii a zistiť, ako sa čo najrýchlejšie dostaneme do cieľa. Museli sme pokryť tých chlapcov.”

“Tak sme nasadili tvrdú zmes s cieľom dôjsť na nej až do cieľa. Potom sa však objavil safety car a hovoríme si, že Max sa tam veľmi trápi, skúsme mu nasadiť softy a uvidíme, ako sa mu bude dariť. A on predviedol pár manévrov, mal skvelý reštart a získal siedme miesto. Toto bolo asi jeho najvydretejšie siedme miesto,” zamyslel sa šéf stajne z Milton Keynes.

Verstappen vo vysielačke odkazoval, že s autom určite niečo nie je v poriadku, a pokiaľ skutočne prišiel o polovicu prítlaku podlahy, ani sa niet čomu čudovať. Tím ho však ubezpečil, že môže pokračovať, a tak Holanďan šiel naplno.

“Pri Maxovi viete, že v každom kole dá do toho 110 percent. Bol frustrovaný, pretože auto už nedokázalo robiť to, čo v predchádzajúcich kolách, no veľmi rýchlo sa rekalibroval a vyžmýkal z toho absolútne všetko. Toto bola jedna z jeho najlepší jázd,” chválil svojho pilota Horner. “Keď sme nasadili tú mäkkú zmes, bojoval ako lev. Ešte som ho nevidel, že by takto tvrdo bojoval o siedme miesto.”

Každý bod sa bude v závere sezóny počítať. “O siedme miesto bojoval, akoby to bolo o víťazstvo. Každý bod sa ráta a ktovie, možno práve tieto body budú na konci sezóny rozhodovať. Minimalizovali sme teda škody, na Charlesa sme stratili len šesť bodov a v konštruktéroch len desať. Na to, aký sme mali deň, sme sa z toho skvele dostali.”

Súvisiace články