logo F1online.sk

Sainz: Neviete si predstaviť, aké som mal na reštarte nervy

Carlos Sainz
© Twitter/Scuderia Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala3. 7. 2022

Potreboval na to 150 štartov vo veľkých cenách F1, no nakoniec sa mu to podarilo: Carlos Sainz sa vo Veľkej Británii tešil zo svojho premiérového víťazstva. Radosť mal o to väčšiu, že získať ho bola poriadna fuška. Španiel priznal, že najmä počas reštartu bol veľmi nervózny.

Treba otvorene uznať, že v úvodných dvoch stintoch Carlos Sainz na víťazstvo nemal. Charles Leclerc bol rýchlejší a spolu s ním aj Lewis Hamilton. Vpredu ho dlho držal najmä boxový múrik Scuderie, ktorý pustil monackého pretekára až keď hrozilo, že sa Hamiltonovi podarí overcut na nich oboch.

V konečnom dôsledku však o Sainzovom víťazstve nerozhodol žiaden z týchto momentov, ale výjazd bezpečnostného vozidla a fakt, že z dvojice pilotov Ferrari obul novú mäkkú zmes len on. Španiel mal pred sebou len Leclerca na starých gumách a dobre si uvedomoval, že víťazstvo má na dosah. Ešte predtým však musel presvedčiť inžinierov, aby “nevymýšľali” a nekázali mu, aby brzdil zvyšok štartového poľa.

“Nebolo to ľahké,” okomentoval svoje preteky Carlos Sainz. “Trápil som sa s balansom, najmä v prvom stinte na mediumkách. Max nás tlačil do toho, aby sme v rýchlych zákrutách šli až na hranu a ja som si zničil ľavú prednú gumu.”

“Ale aj tak som veril, že by sa mi to mohlo podariť. Potreboval som sa udržať v týchto pretekoch, nuž a zrazu mi bezpečnostné vozidlo dalo príležitosť všetko získať späť. A my sme to dokázali! Neviete si predstaviť, aké som mal na reštarte nervy. Vedel som, že je to moja šanca. A potom som to dokázal, vyhral som!” usmieval sa španielsky pretekár.

Carlos Sainz sa po pretekoch odel do španielskej vlajky a snažil sa uvedomiť si, čo vlastne dokázal. Zaradil sa k ďalším 111 pilotom, ktorí dokázali v histórii Formuly 1 vyhrať. “Ani neviem, čo mám povedať. Po 150 pretekoch som získal prvé víťazstvo, navyše s Ferrari a v Silverstone, viac som si nemohol priať.”

“Silverstone je pre mňa výnimočné miesto, získal som tu moje vôbec prvé víťazstvo vo Formule BMW ešte v roku 2010 a teraz som tu dosiahol to isté s Ferrari a v F1. Je to úžasné. Je to výnimočný deň, na ktorý nikdy nezabudnem, výnimočný víkend,” rozplýval sa muž, ktorý si od britských fanúšikov vyslúžil obrovské ovácie.

A gratulovali mu už aj svetové športové celebrity na čele s Rafaelom Nadalom. Taký Nico Hülkenberg sa podobnej pocty nedočkal… “Myslím si, že po prvom víťazstve vám vždy tak trochu spadne kameň zo srdca, nebudem klamať. V sobotu som z pole position nemal taký pocit, ale po tomto víťazstve sa mi uľavilo. Mám víťazstvo vo Formule 1 a určite budem bojovať o ďalšie. Budem sa zlepšovať v tomto aute a pokúsim sa to dokázať zas.”

“Nikdy som však neprestával veriť, že ten triumf sa dostaví. Aj keď tento rok bol pre mňa ťažký, v Monaku som vedel, že som mohol zvíťaziť. V Kanade to bolo supertesné. Už bolo načase, aby sa v pretekoch niečo udialo a vyhral som. Takže verte; ak ma šport niečo naučil, tak aby som veril. Toto je skvelý príklad, že sa to deje,” pokračoval.

Fanúšikovia Ferrari mu azda budú vyčítať, že tak dlho zdržoval tímového kolegu Charlesa Leclerca, ktorý ho nakoniec nesprevádzal na pódiu. Sainz však pripomína aj svoj ústretový krok, keď Leclerca na príkaz tímu predsa len pred seba pustil.

“Robil som maximum pre to, aby som mohol zostať vpredu, tlačil som na to naplno. V jednej chvíli som však na to tlačil tak veľmi, že som si ničil predné pneumatiky. Vtedy malo zmysel pustiť Charlesa pred seba a ja som to spravil hneď, keď ma o to tím požiadal,” opisoval prostrednú časť pretekov zo svojho pohľadu. “Vždy som bol tímový hráč, vždy budem tímový hráč, najmä vo Ferrari.”

“Viem, že tím je na prvom mieste a pred mojimi osobnými záujmami. Rovnakú filozofiu som aplikoval aj vtedy, keď som predbehol Charlesa. Dnešok je skvelým príkladom toho, že sme dobre manažovali tieto preteky; pred reštartom sme mali vpredu dve autá,” hodnotí.

Kedy máme čakať ďalšie Sainzovo víťazstvo? “Dúfajme, že na budúci týždeň!”

Súvisiace články