logo F1online.sk

Hamilton: Srdce sa mi takmer zastavilo

Zničená pneumatika Lewisa Hamiltona
© Twitter/Silverstone
Milan Kubala
Milan Kubala2. 8. 2020

Lewis Hamilton má vo vrecku 87. víťazstvo, ale nebol ďaleko od toho, aby oň napriek suverénnej jazde prešiel. Na rozdiel od svojho kolegu Bottasa mal kus šťastia v nešťastí v tom, že sa mu to nestalo v úvode kola a mal veľký náskok, ale aj tak neveril vlastným očiam, keď uvidel, ako sa mu rozpadáva ľavá predná pneumatika.

Brit nakoniec preťal cieľovú čiaru s len 5,8-sekundovým náskokom pred Maxom Verstappenom letiacim na novej mäkkej zmesi. V šampionáte má vďaka tomu už obrovskú 30-bodovú rezervu pred nebodujúcim Valtterim Bottasom. Ďalších šesť bodov stráca Max Verstappen.

“Všetko vyzeralo byť v pohode, auto zatáčalo bez problémov, tak som si pomyslel, že je to azda OK,” opisoval Lewis Hamilton svoje pocity potom, čo mu inžinier oznámil, aby si dával pozor na svoje pneumatiky, keďže Valtteri Bottas mal problémy.

O pár sekúnd si ale Hamilton všimol, ako pneumatika začala meniť tvar. To nebolo dobré znamenie. “Mal som veľmi malú dušičku, pretože až kým som nešliapol na brzdy, som si nebol istý, či sa rozpadla.”

“Bolo vidieť, ako sa pneumatika oddeľuje od ráfika a potom som sa snažil udržať si rýchlosť. Niekedy to zlezie a zničí predné krídlo. Modlil som sa, aby som odkrúžil to kolo, a nie príliš pomaly. Takmer som neprešiel poslednými dvoma zákrutami, ale, vďakabohu, áno. Za toto ozaj vďačím tímu. A možno sme mali na konci zastaviť, keď sme videli, ako sa to oddeľuje,” zamyslel sa Hamilton.

V úplnom závere informoval inžinier Lewisa Hamiltona o náskoku na stíhajúceho Verstappena. “Možno budete a možno nebudete prekvapení, ale z nejakého dôvodu som bol na konci naozaj pokojný. Bono mi posúval informácie o rozdieloch. Myslím, že v jednom momente to bolo až 30 sekúnd a pomerne rýchlo to klesalo.”

Úradujúci majster sveta sa nevedel dočkať konca kola, a teda aj pretekov. “Ale auto zatáčalo OK cez Maggotts a Becketts. Prišiel som do pätnástky (Stowe) a trochu som tam mal problémy. Počul som, ako sa tá medzera zmenšila z devätnástich na desať sekúnd. Pamätám si len, ako som šiel na to z pätnástky do šestnástky naplno a ono to nezastavovalo!”

“Dostal som sa do zákruty — tam plno nedotáčavosti — a počul som ho, ako hovorí ‘deväť, osem, sedem…’. To som si povedal — len pridaj plyn a pokús sa s touto vecou zatočiť. Môj bože, určite som ešte nič také v poslednom kole nezažil. Moje srdce takmer zastavilo. Asi preto som bol taký pokojný,” pousmial sa Hamilton.

Súvisiace články