logo F1online.sk

Určite to je zlepšenie, prehlásil po piatku Hamilton

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 7. 2022

Reflektory sú v priebehu britského víkendu nasmerované na Mercedes. Toto je domáce podujatie oboch pilotov tejto stajne, v podstate aj domáce podujatie samotného tímu, taktiež obľúbený okruh Lewisa Hamiltona a navrch toho všetkého nasadil Mercedes ďalší dôležitý balík vylepšení. Všetci sú zvedaví, či bude fungovať.

Toto má byť okruh, ktorý je pre Mercedes ako stvorený. S vylepšeniami a hladučkým povrchom robí z tohto tímu tak trochu čierneho koňa víkendu. Otázkou však je, či vzhľadom na nedávnu formu monopostu W13 si Mercedes nenaložil na svoje plecia až príliš veľa. Odpoveď sa ostatne dozvieme v najbližších hodinách.

„Bol to dobrý deň. Prial by som si síce, aby sme toho mohli v prvom tréningu odjazdiť viac, ale toto nádherné počasie, ktoré je tu v Silverstone normálne, robí toto miesto takým špeciálnym. V jednej zákrute alebo na polovici okruhu môže pršať, ale zvyšok je suchý,“ povedal po piatku domáci miláčik Lewis Hamilton.

„To síce všetko trochu sťaží, ale odjazdili sme celkom dobrý program. Skompletizoval som v prvom tréningu nejakých desať kôl, s čím som bol veľmi spokojný. Nemyslím, že ostatní urobili niečo také.“

„Potom v druhom tréningu bol pocit z auta celkom dobrý. Stále trochu poskakuje, ani nie tak na rovinke, ale v zákrutách je to dosť tvrdé, nie fyzicky tvrdé, ale pokiaľ ide o auto a pneumatiky, tak to bolo drsné. Stále tak máme prácu, ale mám pocit, že sme urobili malý krok vpred a treba pokračovať v našom úsilí,“ dodal Hamilton.

Porovnanie Montrealu a Silverstone je určite ťažké, keďže charakter okruhov aj ich povrch sú diametrálne odlišné. Keď bol Lewis vyzvaný, aby tieto dve miesta porovnal, povedal, že je to nesmierne náročné a miesto toho radšej vychválil svoju domácu trať, ktorú tak zbožňuje.

„S týmto autom nemôžete jazdiť rovnakým spôsobom ako v minulosti. Je veľmi tuhé, plus toto poskakovanie… Nie je to teda rovnaké, ale skrz Maggotts a Becketts je to stále zábava. Deviata zákruta (Copse, pozn. red.) už nie je na plný plyn ako v minulosti. Ale prvá zákruta je skvelá, Maggotts a Becketts je stále mega a Stowe takisto,“ hovorí Lewis nadšene.

Najdôležitejšia otázka na záver. Bolo posledné zmeny monopostu W13 cítiť aj z kokpitu? „Vylepšenia auta boli čisto o tom dodať mu viac prítlaku. Len ťažko môžete niečo cítiť, pretože tu hovoríme o dvoch veľmi odlišných okruhoch. Z pomalého okruhu s pomalými zákrutami, kde máte krídla nastavené nižšie sme sa presunuli na Silverstone, ktorý je typický stredne rýchlymi a rýchlymi zákrutami. Naposledy som z auta takýto pocit nemal, ale povrch je oveľa hladší, čo je oveľa lepšie,“ hovorí Hamilton.

„Stále je to však epická trať. Trochu s autom bojujeme a pretekové simulácie nie sú také dobré ako u našich súperov, ale nie sme zase na míle vzdialení. Určite to teda je zlepšenie a som si istý, že cez noc môžeme na aute ešte zapracovať,“ dodal sedemnásobný šampión.