logo F1online.sk

Hamilton je šťastný ako blcha: Zo štvrtej priečky som už dlho nemal takú radosť

Lewis Hamilton
© Jiří Křenek/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala19. 6. 2022

Po “katastrofálnom” piatku Lewis Hamilton upustil od nastavení, ktoré mu naordinovali inžinieri, a okamžite zrýchlil. V náročnej kvalifikácii na vode a neskôr schnúcej trati preto mohol ukázať, že ešte stále to má v sebe. Napokon obsadil štvrté miesto, z ktorého sa veľmi teší. Takýto dobrý pocit zo štartu v druhom rade vraj nemal od jeho debutovej sezóny vo Formule 1.

Takto pred týždňom sa špekulovalo, či Lewis Hamilton vôbec nastúpi na preteky v Kanade a nakoniec, hľa, Brit v kvalifikácii obsadil štvrté miesto a porazil aj svojho tímového kolegu Georgea Russella, ktorému risk so slikmi vôbec nevyšiel.

“Ak mám byť úprimný, cítim sa úžasne,” priznal Lewis Hamilton s obrovským úškrnom na tvári. “Som veľmi šťastný, zo štvrtej priečky som ešte nikdy nemal takýto dobrý pocit, možnože počas mojej prvej sezóny v roku 2007, azda keď som sa prvýkrát v kvalifikácii dostal na štvrté miesto.”

Hamiltonovi sa to podarilo hneď na úvodnej Veľkej cene Austrálie 2007. V kvalifikácii ho vtedy prekonali len Kimi Räikkönen, Fernando Alonso a Nick Heidfeld. “Teraz mám taký pocit, pretože toto je naozaj ťažký rok. Dnes to bolo náročné pre všetkých, som skutočne šťastný, že sa nám podarilo dostať na túto pozíciu.”

Britovi posledné kolo naozaj vyšlo, a to musel v úplnom závere riešiť problémy s brzdami. “Pre všetkých to bolo náročné. Ja som mal aj veľký rozdiel medzi teplotami bŕzd, jedna ich mala vyššie ako druhá, ktorá sa mohla zablokovať. Našťastie som to vyriešil vo výjazdovom kole.”

“Nešli sme ani v režime na plný výkon, pretože sme jazdili konzistentné kolá. Myslím si teda, že v tom bolo ešte čosi viac. Moje pneumatiky na tom boli v závere dobre. Keď som šiel do dojazdového kola, vedel som, že ostatní sú ešte vo svojich pokusoch a hovoril som si, prosím, nech to vyjde!” priblížil svoje pocity v kvalifikácii Hamilton.

Na rozdiel od Hamiltona, ktorý spolu s ostatnými v závere siahol po intermediálkach, George Russell zariskoval. Keby mu vyšiel prejazd prvými dvoma zákrutami, ktoré boli najvlhkejšie z celého okruhu, mohol skončiť ešte vyššie. Risk sa však tentoraz nerovnal zisku. Russell prezradil, že rozhodnutie ísť na sliky bolo jeho, nuž nebyť toho, on mohol mať štvrté miesto, z ktorého sa teraz tak raduje Hamilton.

“Určite sme to aj my zvažovali,” komentoval rozhodnutie ísť na gumy do sucha. “Dosť rýchlo to schlo, na trati boli miesta, kde to vyzeralo byť suché. Ale z môjho pohľadu to bol priveľký risk, hlavne pri týchto teplotách.”

Trať nemala ani 20 °C. “Tak sme sa rozhodli zostať na intermediálkach a myslím si, že to bolo správne. Na sliky by sme potrebovali ešte nejakých desať minút.”

Hamiltonovi k dobrému výsledku nepomohlo len správne rozhodnutie v zlomovej chvíli, ale aj lepšie nastavenia v porovnaní s piatkom. “Všetci pracujú veľmi tvrdo, no pri tomto aute na nás stále číhajú výzvy. V piatok sme sa vybrali dvoma rôznymi smermi, no v noci sme na aute zapracovali, dali dokopy informácie. Ukázalo sa, že Georgeov smer bol oveľa lepší. V nedeľu by sme mali byť v oveľa lepšej pozícii. Naše nastavenia sa stále trochu líšia, no sme na skvelej priečke. Azda sa mi podarí ju aspoň udržať.”

Aké je to vlastne jazdiť v Mercedese W13 a zajazdiť taký výsledok? “Aby ste to pri tomto aute dali dokopy, potrebujete, aby vyšlo všetko a ešte viac. Ja si o sebe myslím, že mám istý rytmus a na takejto trati a v takejto kvalifikácii potrebujete mať rytmus, no mám pocit, že toto auto ide podľa úplne iného taktu. Pri normálnom takte absolútne nefunguje. Bolo ťažké si na to zvyknúť,” vniesol viac svetla azda aj do toho, prečo zatiaľ tak stráca na Georgea Russella.

“A tiež dážď zohral svoju úlohu, neviem, či by som sa ocitol na takejto pozícii, keby bolo sucho. Dážď vám vždy pripraví nejaké príležitosti a ja milujem tento okruh. Tento víkend je jedno trápenie a v nedeľu nás čaká veľa práce, ale dúfam, že tím cíti pozitivitu. Prosím vás, poďte naplno, potrebujeme vás, ja vás potrebujem. Verím im a dúfam, že v jednej chvíli sa nám podarí odstrániť toto poskakovanie a pohneme sa dopredu,” dúfa sedemnásobný majster sveta.

Súvisiace články