logo F1online.sk

Bolo to najlepšie rozhodnutie, aké sme mohli urobiť, hovorí o penalizácii Leclerc

Charles Leclerc
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 6. 2022

Pilot Ferrari Charles Leclerc si bude môcť v priebehu soboty v Montreale trochu viac oddýchnuť. Akceptuje totiž trest za výmenu komponentov pohonnej jednotky, takže sobotná kvalifikácia sa preňho stáva trochu zbytočnou, keďže beztak odštartuje z konca poľa. V piatkových voľných tréningoch sa tak sústredil predovšetkým na pretekové simulácie.

Skôr či neskôr by to muselo prísť. Po posledných problémoch so spoľahlivosťou bolo zrejmé, že Leclerc bude musieť akceptovať trest. Ferrari sa napokon rozhodlo pre Kanadu, kde by predbiehanie malo byť jednoduchšie.

„Trať je dobrá a zábavná so všetkým týmto jazdením po obrubníkoch. Je to veľmi odlišné od toho, na čo sme v priebehu tejto sezóny boli zvyknutí. Je pekné byť na trati s takým charakterom,“ povedal po piatku Charles Leclerc.

„Medzi nami a Red Bullom je to celkom tesné. Potrebujeme pracovať na našom pretekovom tempe –je trochu zložité získať úplný obraz, keďže som zakaždým jazdil na odlišnej zmesi pneumatík, ale celkovo to nevyzeralo najhoršie, čo je pozitívne,“ dodal Charles.

Ten bude v nedeľu čeliť trestu za výmenu komponentov pohonnej jednotky a pri pohľade na jeho piatkový program to bolo trochu aj cítiť. Celý druhý tréning odjazdil na mäkkej zmesi pneumatík a v tom prvom sme ho nevideli uskutočniť poriadne kvalifikačné simulácie. Výsledné rozhodnutie tak nie je veľmi prekvapivé.

„Budeme štartovať viac vzadu. Myslím si, že to bolo najlepšie rozhodnutie, aké sme mohli urobiť. Uvidíme, ako to dopadne. Určite si myslím, že sa môžem prebojovať späť dopredu. Predbiehanie bolo v piatok možno o niečo zložitejšie než som predpokladal. Tempo však máme, takže snáď sa nám podarí prebojovať späť tam, kde chceme byť,“ dodal Leclerc.

Vlajku Scuderie tak bude v sobotnej kvalifikácii musieť pozdvihnúť jeho tímový kolega Carlos Sainz. Ten nevyzeral v piatok na trati úplne najhoršie a určite môže Red Bullom znepríjemniť život. „Max tento víkend pôsobí veľmi rýchlo, hneď od začiatku sa do toho oprel a myslím, že sme ho museli trochu dobiehať, a to ako v kvalifikačných, tak pretekových simuláciách. Avšak s krokmi, ktoré zvyčajne robíme smerom do soboty a nedele, sa môžeme posunúť vyššie,“ povedal po piatku Carlos Sainz.

„Tuším, že kvalifikácia by mohla byť mokrá, potom preteky pravdepodobne suché, takže sobota môže byť trochu zaujímavá. Ak však príde takýto prudký dážď, tak ťažko sa bude dať vôbec jazdiť. Keď však zaprší nejak normálne, potom nás čaká dobrá zábava,“ dodal Španiel.