logo F1online.sk

Hamilton hodnotí piatkové tréningy: Toto bola katastrofa

Lewis Hamilton pred Carlosom Sainzom
© LAT Images/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala18. 6. 2022

Hoci máme za sebou už osem veľkých cien, Mercedesu sa stále nedarí dostať do formy. Piloti skúšajú to či ono, no obyčajne to neprinesie želané výsledky. Piatok v Kanade bol toho jasným príkladom. Lewisovi Hamiltonovi sa zdá, že jeho monopost sa časom nezlepšuje, skôr naopak.

Sedemnásobný majster sveta dostal v piatok za úlohu preveriť experimentálnu podlahu s výrezom. V druhom tréningu ju však odložil a namiesto toho sa venoval testovaniu nastavení, pričom jeho strana garáže preverovala úplne iný smer ako Russellova.

Výsledok? Auto vraj bolo “neovládateľné”, hlásil vo vysielačke Lewis Hamilton a po tréningu vysvetlil, čo sa vlastne udialo. “Vyzerá to tak, že nič, čo spravíme s týmto monopostom, nefunguje. Skúšame teda rôzne nastavenia.”

Kým George Russell v druhom tréningu obsadil siedme miesto, Hamilton bol až trinásty. Rozdiel viac než štyroch desatín medzi nimi sa však dá vysvetliť. “Ja a George sme v druhom tréningu siahli po totálne odlišných nastaveniach, aby sme zistili, ktorou cestou to pôjde a ktorou nie. Ešte si počkám na jeho reakciu, ako sa cítil, ale u mňa to bola katastrofa.”

Russell prezradil, že s Hamiltonom zvolili úplne iné nastavenia, tie sa mali líšiť tak veľmi, ako ešte nikdy v doterajšom priebehu sezóny. Hamiltonovi to náladu veľmi nevylepšilo.

“Naše auto akoby sa zhoršovalo. Čím viac s ním pracujeme, tým je nespokojnejšie. Jeden dotyk s obrubníkom a vaše auto letí, také je tuhé. Tu v Montreale však potrebujete jazdiť cez obrubníky,” vysvetľuje Lewis Hamilton, ktorý počas kariéry dokázal skrotiť aj známu “divu” Mercedesu a vyhrať s ňou majstrovský titul.

Teraz však nejazdí so žiadnou divou, ale tvrdohlavou mulicou. “Budeme na tom pracovať, no taká je realita. Myslím si, že toto je monopost, s ktorým budeme musieť tento rok žiť. Musíme to len nejako ustáť a tvrdo zapracovať na tom, aby sme budúci rok postavili lepšie auto.”

Čo čakať pred zvyškom víkendu v Montreale? Mercedes to zrejme nebude mať vôbec jednoduché a azda nebude mať nad stredom poľa ani ten drobný náskok, ako naposledy. Mimoriadne tuhé nastavenie monopostu totiž nepomáha pri prejazde cez obrubníky, ale v skutočnosti ani po samotnej trati.

“Toto nie je Montreal, ako ho poznám, na ktorý som zvyknutý a ktorý som zažil počas mojej kariéry,” prezradil Hamilton, ktorý svojimi slovami naráža na hrboľatý charakter trate. V minulosti veľkú väčšinu z nerovností vyfiltrovali pneumatiky a odpruženie, teraz to musí zvládnuť jeho chrbtica a krk. “V žiadnom aute som sa tu ešte necítil horšie. V noci môžeme skúsiť spraviť nejaké zmeny, no toto je o podstate nášho auta: Je také, aké je. Bude to boj.”

George Russell mal zrejme opäť viac šťastia pri hode mincou, ktorá strana garáže bude preverovať ktorý balíček nastavení. Mladík v službách Mercedesu zažil lepší piatok, no ani on nemôže hovoriť o spokojnosti.

“Výkonnostne sme na tom neboli tak, ako by sme chceli,” zhodnotil George Russell. “V porovnaní s dvoma tímami vpredu rýchlostne dosť zaostávame, no zároveň pár chlapcov je tu tiež veľmi silných: Fernando, Sebastian… Čaká nás práca.”

Rovnako ako Lewis Hamilton, aj jeho tímový kolega poukázal na to, že monopost Mercedesu sa v Kanade nekamaráti s obrubníkmi, čo predstavuje problém. “Stále je to veľmi hrboľaté, tieto autá sú až brutálne tuhé. V Baku šlo o kombináciu problémov, na jednej strane poskakovanie, na druhej narážanie auta na trať. Nuž a tu veľmi cítite tú tuhosť auta rovnako ako v Monaku. Snažíme sa to riešiť.”

“Na obrubníky nemôžeme vychádzať tak, ako sme zvykli. Všade je to hrboľaté. Naše auto je nastavené čo najmäkšie, ako sa dá, no taká je realita s týmito osemnásťpalcovými pneumatikami a novou generáciou áut. Je jasné, že sa potrebujeme zlepšiť,” uvedomuje si Russell.