logo F1online.skF1online.sk

Niektorí jazdci hovoria pred médiami inak ako v zákulisí, hovorí Hamilton

Lewis Hamilton
© LAT Images/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 6. 2022

Z poskakovania monopostov sa stáva predmet veľkej zákulisnej bitky v padoku Formuly 1. Tesne pred štartom kanadského víkendu to vyzeralo, že do celého problému sa vložila FIA s úmyslom ho definitívne rozseknúť čo najskôr. Ukazuje sa však, že posledná technická direktíva bude v Montreale napokon hrať iba podružnú úlohu. Piatková tlačovka však beztak priniesla mnoho zaujímavých vyjadrení.

Stredobodom záujmu je pri tejto téme tím Mercedes, ktorý stál na začiatku lavíny. Jej koniec je zatiaľ zahalený rúškom tajomstva a ťažko povedať, ako vyvrcholí.

Lewis Hamilton prehovoril na tlačovej konferencii hneď po Maxovi Verstappenovi, ktorý sa na adresu novej technickej direktívy vyjadril dosť kriticky a počínanie FIA označil za nesprávne, pretože podľa neho mení pravidlá uprostred sezóny.

„Je zakaždým zaujímavé sledovať názory a pohľady ľudí v odlišnom svetle. Očividne pred vami novinármi hovoria jednu vec, ale v pozadí povedia niečo odlišné,“ prehlásil Hamilton.

„V konečnom dôsledku si myslím, že bezpečnosť je tou najdôležitejšou vecou a v každom tíme sa našiel minimálne jeden jazdec, ktorý o tejto téme hovoril. Nemyslím si, že sa toho zmení veľmi veľa, ale veľmi veľa toho treba urobiť.“

„Je pozitívne, že FIA pracuje v úsilí to zlepšiť, pretože tieto autá tu budú s nami ešte niekoľko rokov. Nejde o to, aby sme sa s poskakovaním vysporiadali, ale aby sme sa ho úplne zbavili – treba to napraviť, aby jazdci v budúcnosti a ani nikto z nás nemal kvôli tomu problémy s chrbtom,“ dodal sedemnásobný šampión.

Sám si pritom od poslednej direktívy FIA nesľubuje žiadne zmeny v rozložení síl na rošte. „Nedokážem lepšie vyjadriť, aké dôležité je pre nás zdravie. Toto je úžasný šport, ale bezpečnosť musí byť na prvom mieste. Nebol som u žiadneho experta na platničky, ale tie svoje rozhodne cítim. Tento týždeň som sa trochu zmenšil a moje platničky na tom určite nie sú najlepšie,“ hovorí o svojich problémoch Hamilton.

„Existujú veci, ktoré môžeme urobiť, aby sme to zlepšili pre všetkých jazdcov. Chceme sem prísť a urobiť svoju prácu, predviesť divákom skvelú šou a pretekať bezpečne. Nie je potrebné utrpieť nejaké dlhodobé zranenia. Musíme len úzko spolupracovať s FIA a nebrať to na ľahkú váhu,“ hovorí Lewis.

„Moje telo je po pretekoch omnoho viac doudierané než v minulosti. Väčšinu týždňa sa z pretekov len zotavujete a musíte preto urobiť omnoho viac. Nemyslím si, že by to nejako súviselo s vekom, ale tieto modriny môžu byť dosť vážne.“

„Keď na hrboli pocítite preťaženie 10 G – to som zažil v minulých pretekoch – je to veľká, naozaj veľká záťaž,“ dodal Hamilton.

Súvisiace články

Diskusia