logo F1online.sk

Vettel má protinávrh k zastropovaniu platov jazdcov: Zastropujme zisky tímov

Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 6. 2022

Rozpočtový (alebo ak chcete platový) strop na platy pilotov a kľúčových zamestnancov jednotlivých tímov? Podľa takého Frédérica Vasseura to bude už čoskoro téma, a to bez ohľadu na požiadavky top tímov o uvoľnenie pravidiel kvôli inflácii. Každý z šéfov má svoju vlastnú predstavu o tom, kam by sa Formula 1 mala uberať po ekonomickej stránke, vlastné návrhy však predostreli aj piloti. S veľmi originálnou myšlienkou prišiel Sebastian Vettel, podľa ktorého treba zastropovať finančné zisky stajní a výťažok venovať dobrej veci.

Asi nie je nepochopiteľné, keď sa piloti bránia myšlienke zastropovania vlastných platov. Počet veľkých cien stúpa a PR požiadavky na jazdcov taktiež. Podľa štvornásobného šampióna sú tak „zábavné“ návrhy niektorých, ktorí predkladajú možnosť, že by príjmy jazdcov mohli byť zredukované. Seb dokonca naznačil, že je to dôsledok „chamtivosti“ ich zamestnávateľov.

„Je zaujímavé sledovať, odkiaľ takéto návrhy prichádzajú,“ povedal Vettel. „Došlo k zavedeniu rozpočtového stropu, ktorý je namierený k tomu, aby navýšil zisky všetkých tímov.“

„Myslím, že by bolo zaujímavé, keby zaviedli strop na príjmy jednotlivých tímov, ktoré by mohli zarobiť len určitú čiastku. Všetko, čo by túto sumu prerástlo, by mohlo byť venované na účet nejakého fondu, z ktorého by sa potom mohli financovať dobré veci s pozitívnym vplyvom.“

„Viem si predstaviť, aká by asi bola reakcia a celá táto téma by išla celkom dostratena. Nechám to teda na vás,“ dodal Vettel.

Ešte pred pilotom Aston Martinu mal na túto otázku odpovedať Fernando Alonso, ktorý však radšej dal prednosť svojmu konkurentovi, aby na to odpovedal ako prvý. Po vypočutí jeho odpovede len stručne dodal: „Presne preto som chcel, aby najprv odpovedal Seb.“

„Ako jazdci sme teraz povinní toho robiť viac než kedykoľvek predtým. Chcú kalendár s 23 až 25 veľkými cenami, máme tiež viac eventov a sponzori sa vracajú do Formuly 1, z čoho ťažia tímy aj FOM. Robíme viac vecí ako kedykoľvek predtým,“ hovorí Alonso.

Následne sa ujal mikrofónu opäť Sebastian, ktorý povedal: „Je to až srandovná náhoda, že vôbec po prvýkrát si tímy môžu pretekaním vo Formule 1 zarobiť peniaze a hneď sa objaví niečo ako platový strop pre jazdcov,“ prehlásil štvornásobný šampión.

„Len si hovorím, nie je to zábavné?“ dodal.

Súvisiace články