logo F1online.sk

Hamilton: Zatínal som zuby, tú bolesť neviem ani opísať

Lewis Hamilton
© LAT Images/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala12. 6. 2022

Dvanásť bodov, ktoré si Lewis Hamilton pripísal za štvrté miesto v Baku, sa zaradí medzi najviac vydreté v celej jeho kariére. Poskakovanie monopostu ho poriadne vyčerpalo a po pretekoch sa len sťažka štveral z kokpitu. V niektorých chvíľach vraj ani neveril, že uvidí šachovnicovú vlajku.

Sedemnásobný šampión sa na bolesť sťažoval v priebehu dnešnej veľkej ceny, keď s hlasným stonaním oznámil, že ho začína vážne trápiť chrbát. A niet sa čomu čudovať; Karunovi Čandhokovi inžinieri Mercedesu prezradili, že na rovinke monopost poskakoval tak intenzívne, že Hamilton musel na takmer dvojkilometrovom úseku vydržať nadhadzovanie s vertikálnym preťažením až 6 G. A to si musíme vynásobiť 51 kolami.

Keby Lewis Hamilton nejazdil na bodovaných priečkach, určite by to zabalil. “Musel som myslieť na ľudí, ktorí sa na mňa spoliehajú, že získam tie body. Na nich som sa koncentroval. Ale toto bolo rozhodne najhoršie za celý tento rok.”

“Poskakujeme tu tak veľmi, že niekoľkokrát som takmer skončil v bariére,” prezradil. “Z hľadiska bezpečnosti nám to robí starosti, keby ste v tristovke vrazili do múru. Neviem, či som ako pretekár niekedy musel myslieť na to, aby som sa vyhol bariére, je to veľmi zvláštny zážitok.”

Po pretekoch sa Lewisovi Hamiltonovi prihovoril šéf tímu Toto Wolff, ktorý sa mu opäť ospravedlnil za to, s akou “kraksňou” musí jazdiť, aj za spôsobené ťažkosti.

Nebyť adrenalínu, ktorý mu pomáhal prekonávať bolesť, bolo by to oveľa ťažšie. Ten začal vyprchať po skončení pretekov, preto sa Hamilton tak starecky vyťahoval z monopostu. “Ten adrenalín bol jediná vec, ktorá ma držala v pretekoch. Pre tú bolesť som len zatínal zuby. Neviem ani opísať, akú bolesť som zažil, najmä na rovinke. Nakoniec som sa len modlil, nech sa to už skončí.”

“Toto boli najbolestivejšie preteky, aké som kedy zažil. Najnáročnejšie. Vo viacerých chvíľach som už nevedel, či to zvládnem, či udržím auto na trati, keďže v tej vysokej rýchlosti som viackrát takmer stratil kontrolu nad ním. Bol to naozaj intenzívny súboj s monopostom. A tých posledných desať kôl…” veľavravne si odfúkol jeden z hrdinov VC Azerbajdžanu. “Ale boli sme na dobrých pozíciách, tretie a štvrté miesto je pre tím skvelý výsledok. Tím odviedol skvelý výkon z pohľadu stratégie.”

Hamilton aj naďalej verí, že v jeho monoposte bdie veľký potenciál. Kým sa však neupokojí, veľa z neho sa na povrch nedostane. “Akonáhle odstránime poskakovanie, tak budeme pretekať tam vpredu. Tu však v dôsledku poskakovania strácame aj viac ako sekundu, minimálne sekundu. Zajtra budem v továrni, musíme sa dobre porozprávať. Pôjdeme naplno.”