logo F1online.sk

Hamilton dáva do toho všetko, desatinky hľadá aj cez bolesť

Lewis Hamilton
© Mark Sutton/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala11. 6. 2022

Svetielko na konci tunela, ktoré zbadali inžinieri Mercedesu v Španielsku, bola v skutočnosti protiidúca lokomotíva. Poskakovanie sa vrátilo, a tak sú piloti strieborných šípov nútení uchyľovať sa aj k zúfalejším riešeniam. Lewis Hamilton po kvalifikácii prezradil, že drahocenný čas sa snaží získať aj za cenu, že ho to bude bolieť.

Lewisovi Hamiltonovi sa v sobotu ušla len siedma priečka ďaleko-preďaleko za víťazom Charlesom Leclercom. Vyše poldruhasekundové manko musí trápiť celý tím, no o to viac sedemnásobného majstra sveta, ktorý si od začiatku hybridnej éry zvykol na úspechy.

Teraz robí všetko pre to, aby sa k vyhrávaniu vrátil, no nie je to jednoduché. “Bola to ťažká kvalifikácia, pretože neustále sme na to tlačili, no naše pracovné okno, v ktorom auto funguje, je veľmi malé. Nech skúsime čokoľvek, neprináša nám to želané výsledky.”

Lewis Hamilton už v piatok výrazne experimentoval s nastaveniami v nádeji, že inžinierom to pomôže. Efekt to však zatiaľ neprinieslo. “Robíme množstvo zmien, ale vždy dospejeme k rovnakému záveru, najčastejšie k poskakovaniu, ktoré nám uberá výkon. A všetok ten výkon prichádza až vo chvíli, keď je monopost nízko nad zemou.”

Zatiaľ jediné riešenie je aj dosť nepohodlné, no sedemnásobný majster sveta je ochotný naň pristúpiť. “Hovoríme si teda, že nech si to radšej vytrpia naše chrbty a krky, ale nastavme monopost čo najnižšie, aby sme získali nejaký extra výkon. Myslím, že mi to poskakuje trochu viac ako iným autám.” V tejto sezóne si rodák zo Stevenage musí každý bodík poctivo vydrieť.

V nedeľu ho čaká ďalšia veľká skúška. Poskakovanie má totiž negatívny dopad aj na maximálku, ktorá bude dôležitá, veď na plný plyn sa tu ide viac ako 2200 metrov vkuse. “Sme tu, ale sme veľmi pomalí najmä na rovinkách. Zajtra sa asi budeme trápiť, ale dáme do toho všetko. Azda budeme mať lepšie pretekové tempo ako ostatní, ktovie?” nádejá sa Hamilton, ktorého štartová pozícia v konečnom dôsledku nezaskočila. Sklamanie neskončilo, sklamanie trvá. “Nie som prekvapený, ten rozostup je rovnaký ako v Monaku.”

Má Mercedes vôbec nejaký dôvod tešiť sa na nedeľu? Brit to tak pochmúrne nevidí. “Môžeme sa tešiť na veľa vecí. Bývajú tu náročné a chaotické preteky, v ktorých sa toho môže udiať veľa.”

Súvisiace články