logo F1online.sk

Vettel a Hamilton reagujú na Sulajema, pilot Mercedesu chce byť ešte hlasnejší

Sebastian Vettel a Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 6. 2022

Prezident Medzinárodnej automobilovej federácie Mohamed bin Sulajem trochu šliapol do osieho hniezda. V rozhovore pre portál Grandprix247 nedávno naznačil, že sa mu príliš nepozdáva aktivizmus niektorých pilotov v otázkach, ktoré nesúvisia so športom. Na to reagovali najväčší „aktivisti“ na rošte slovami, že určite neprestanú.

Lewis Hamilton na tlačovej konferencii pred Veľkou cenou Azerbajdžanu vyzval svojich kolegov, aby boli ešte otvorenejší. Bolo to v reakcii na otázku týkajúcu sa prezidenta FIA, ktorý predtým nevyjadril veľké pochopenie voči aktivizmu niektorých pilotov na rošte.

Sulajemove vyjadrenia pôsobili dojmom, že spochybňuje spôsob, akým Lewis Hamilton, Sebastian Vettel či Lando Norris využívajú svoj profil a popularitu na zvýšenie povedomia v otázkach, ktoré nesúvisia so športom. Na otázku, čím by sa podľa neho motoršport „nemal stať“, prezident FIA odpovedal: „Niki Lauda a Alain Prost sa starali len o jazdenie.“

„Dnes Vettel jazdí na dúhovom bicykli, Lewis sa vášnivo venuje ľudským právam a Norris hovorí o duševnom zdraví,“ prehlásil Sulajem.

„Každý má slobodu myslenia. Podľa mňa je to o rozhodnutí sa, či by sme mali neustále vnucovať svoje presvedčenie o niečom, čo stojí mimo športu. Ja pochádzam z arabskej kultúry. Som internacionálny a som moslim. Vnucujem svoje názory ľuďom? V žiadnom prípade! Nikdy,“ povedal prezident Medzinárodnej automobilovej federácie.

Po menšej mediálnej búrke musel Sulajem v stredu svoje slová korigovať prostredníctvom sociálnych sietí. „Ako jazdec som vždy veril, že šport je katalyzátorom spoločenského pokroku. Preto je podpora udržateľnosti, rozmanitosti a začlenenia kľúčovou prioritou môjho mandátu. Rovnako tak si vážim angažovanosť všetkých jazdcov a šampiónov v úsilí o lepšiu budúcnosť,“ napísal Sulajem na Twitteri, čím vlastne dementoval svoje predchádzajúce vyjadrenia.

Na tlačovej konferencii pred Veľkou cenou Azerbajdžanu boli s vyjadreniami prezidenta FIA konfrontovaní aj jazdci, ktorých sa jeho vyjadrenia týkali. Lewis Hamilton sa do Sulajema nijak nepustil, dokonca naznačil, že slová šéfa FIA mohli byť vytrhnuté z kontextu. Pilot Mercedesu však svojich kolegov vyzval, aby bez ohľadu na názory prezidenta FIA pokračovali vo svojom aktivizme, boli otvorení a venovali sa otázkam, ktoré sú im blízke.

„Nezabráni nám to pokračovať v tom, čo robíme. Tento šport naďalej rastie. Máme väčšie publikum než kedykoľvek predtým a naďalej je to dôležitá platforma pre náš hlas,“ prehlásil Hamilton.

„Každý z nás tu, v našom odvetví a našich spoločnostiach, môže urobiť viac a byť hlasnejší, aby spustili konverzáciu v tejto veci. Posúva sa to veľmi pomalým tempom. Potrebujeme, aby viac ľudí využívalo svoju platformu.“

„Vyzývam všetkých pilotov, aby sa v budúcnosti viac vyjadrovali k veciam, na ktorých im záleží. S hrdosťou sledujem Sebastiana a tiež som hrdý na to, že môžem byť jeho spojencom,“ dodal Lewis.

Iróniou osudu je, že táto debata prišla v mesiaci jún, ktorý je tradične venovaný „LGBT pride“. Sebastian Vettel sa vďaka svojej aktivite v otázke začlenenia týchto komunít do spoločnosti dostal na obálku magazínu Attitude, kde okrem iného povedal, že Formula 1 je pripravená privítať prvého homosexuála v kokpite.

„Témy, ktoré Lewis neustále otvára, problémy, o ktorých hovorí Lando a veci, ktoré som spomínal ja, sú podľa mňa veľmi dôležité. Sú väčšie než my a väčšie než tento šport,“ prehlásil Vettel.

„Je dôležité o tom hovoriť, vyjadriť sa k tomu a zvyšovať povedomie ľudí, aby si uvedomili, že je ešte veľa vecí, ktoré môžeme zlepšiť,“ dodal Vettel.