logo F1online.sk

Hamilton: Bol to ťažký deň, ale nie katastrofálny

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala31. 7. 2020

Mercedes nebol v piatok taký dominantný, ako by sa od neho čakalo — a to aj s prihliadnutím na to, že je ešte len piatok a za dosiahnuté časy piloti nič nedostanú. Lewis Hamilton s Valtterim Bottasom potvrdili, že monopostom W11 to na Silverstone zatiaľ neťahalo tak, aby by si dvojica želala.

Rýchlejším pilotom z dvojice Hamilton-Bottas bol fínsky pretekár. V druhom tréningu však obsadil až tretiu priečku so stratou poldruha desatinky, Lewisovi Hamiltonovi chýbali na najrýchlejšieho muža tréningu Lanca Strolla až tri desatiny sekundy.

“Ak mám byť úprimný, bol to pomerne náročný deň,” hodnotil po piatku Lewis Hamilton. “Na tejto trati je vždy veterno. Je na nej dobré, že tu vietor fúka rôznymi smermi. Ale kvôli tomu to dnes bolo s autom naozaj ťažké.”

Brit vzápätí potvrdil problémy s balansom: “Náš balans nie je taký, aký by som chcel, takže dnes v noci na tom budeme pracovať. Uvidíme, či tomu prídeme na koreň. Nie je to katastrofa, ale určite to bol ťažký deň.”

Lewis Hamilton svoj posledný kvalifikačný pokus nedokončil. Za zákrutou Copse spomalil pravdepodobne potom, čo si uvedomil, že chyba a nasledujúci široký výjazd v Brooklands ho pripravil o priveľa času.

Brit prezradil, že svoju úlohu v tom zohrali práve pneumatiky. “Ako som povedal, nemáme dobrý balans, teda som sa celkovo necítil pohodlne. Vyrazili sme na trať, ale myslím si, že pneumatiky na tom neboli tak dobre ako po prvom pokuse. To bol ten dôvod. Popracujeme na tom. Máme skvelých inžinierov. Na tomto tíme je super, že pokračujeme v hĺbkovej analýze. V noci spravíme nejaké zmeny.”

Valtteri Bottas mal väčšie problémy v prvom tréningu, ale popoludní sa dal dokopy. “Myslím si, že prvý tréning bol o čosi náročnejší, pokiaľ ide o balans. Máme pred sebou nejakú prácu, ale v druhom tréningu som sa vlastne necítil tak zle. Rozdiely sú pomerne malé a obyčajne sa nám pred kvalifikáciou darí zlepšiť. Nerobím si priveľké starosti, pretože mám pomerne dobrý celkový pocit.”

Fín sa môže radovať aj z toho, že v sobotu a v nedeľu už nehrozí, že by ortuť v teplomeri atakovala hodnoty nad 30°C. “Racing Point a Red Bull vyzerajú byť pomerne silní, ale zajtra budú úplne iné podmienky. Teplota trate bude o poznanie nižšia a vietor tiež úplne zmení smer. Na tejto trati to zvykne mať dosť veľký vplyv.”

“Určite sme videli aj nejaké prehrievanie, ale neviem — nerobím si veľké starosti. Dnes v noci sa budeme koncentrovať na naše veci a uvidíme, koľko výkonu ešte z toho dokážeme vydolovať. Dúfam, že to bude dosť,” zhrnul Bottas.