logo F1online.sk

Horner ubezpečuje, že Pérez nebude nosiť vodu: Obaja majú rovnakú šancu

Sergio Pérez
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala30. 5. 2022

Sergio Pérez sa v nedeľu stal prvým Mexičanom, ktorý dokázal vyhrať v uličkách Monte Carla. Víťazstvo si plne užíval a od celého tímu si vyslúžil veľkú pochvalu. Christian Horner vyzdvihol jeho formu a sľúbil, že Red Bull nebude v jazdeckom šampionáte uprednostňovať Maxa Verstappena.

Keby v nedeľu nezapršalo, zrejme by sme sa dočkali pokojných pretekov s jasným dvojitým víťazstvom Scuderie. Premenlivé podmienky však úplne rozhodili talianskych stratégov, ktorí v zhone nestihli správne zareagovať na taktické ťahy Red Bullu. Červení býci vďaka tomu vyhrali.

V neposlednom rade však vďaka Sergiovi Pérezovi, ktorý zabral, keď bolo treba. “Pre nás aj pre Checa je to úžasný deň. Celý víkend šiel na jednotku, je to zaslúžené. Jeho rýchlosť vo výjazdovom kole z gúm do dažďa na intermediálky bola skvelá,” naráža na jeden zo zlomových momentov nedele Christian Horner. “Následne sme spravili dvojitú zastávku, ktorá obom našim jazdcom umožnila poraziť Ferrari. Bola to fantázia.”

Sergio Pérez v nedeľu po pretekoch očividne prezradil niečo, čo nemal. Keď kráčal s Christianom Hornerom, radujúc sa zo svojho víťazstva žartovne naznačil, že za predĺženie zmluvy si mohol pýtať aj viac peňazí, keby sa rokovalo až po pretekoch: “Pravdepodobne som to podpísal priskoro!” Vyzerá to tak, že Mexičan má už budúcnosť v Red Bulle istú, hoci na tlačovke sa začal vykrúcať — vraj narážal na etiketu na šampanskom.

“Odvádza skvelú prácu, pozrite sa na jeho doterajšie výkony. V Džidde získal vynikajúcu pole position, časové rozdiely medzi ním a Maxom sú oveľa menšie. Teraz si vybojoval tretie víťazstvo na skvelom mieste,” uviedol Horner krátko pred tým, než sa červení býci vrhli do bazéna.

Nica Rosberga následne zaujímala odpoveď na otázku, či sa Sergio Pérez nemá obávať toho, že ho po chvíli prejde smiech a na nasledujúcich veľkých cenách bude opäť nosiť vodu Maxovi Verstappenovi podobne ako v Španielsku.

Podľa Hornera sa toho nemusí báť. “Nie, on bojuje o tento šampionát rovnako ako Max. Delí ich pätnásť bodov, to je nič. Nám je jedno, kto z nich dvoch sa stane majstrom. Samozrejme, konštruktérsky titul je nesmierne dôležitý, ale či vyhrá Max alebo Checo — obaja sú piloti Red Bullu a obaja majú rovnakú šancu.”

“Šampionát je ešte dlhý a vidíme, že Ferrari má veľmi rýchle auto, na tomto okruhu a tento víkend mali lepší monopost ako my. Vďaka skvelej tímovej práci, vďaka boxovému múriku, zastávkam i výkonu jazdcov sa nám podarilo ich poraziť. To na ďalších pretekoch nebude jednoduché. Ako tím musíme vždy optimalizovať náš výkon. Až na konci šampionátu to začne byť naozaj vzrušujúce,” predpovedá šéf stajne.

Azda by sme mohli povedať, že Red Bull to má proti Ferrari o čosi ľahšie než proti Mercedesu. Nie je totiž žiadnou raritou, že stratégovia Ferrari sa porazia aj sami. Má Red Bull v tomto smere výhodu?

Christian Horner nechcel priamo vyhlásiť, že niektoré strategické počiny Ferrari sú prinajmenšom čudné. “Ťažko povedať, my sa koncentrujeme len na seba. Aj my sme sa tu v minulosti dopustili chýb. Zakaždým sa snažíte z toho poučiť. V nedeľu boxový múrik a stratégovia podali skvelý výkon, pretekoví inžinieri, mechanici v boxoch, skrátka celý tím spojil sily. Bolo to fantastické.”

A posledná otázka: Čo sa v Monaku dialo s Maxom Verstappenom? Od piatka sme nevideli toho Maxa, na ktorého sme zvyknutí. “Frustrovalo ho, že auto nemal presne v tom okne, v ktorom chcel. To sobotňajšie posledné kolo by bolo kľúčové, možno by ho dostalo do prvého radu. Vieme, že kvalifikácia je tu životne dôležitá, no s výsledkom je spokojný. Porazil Charlesa, bol na pódiu, teší ho výsledok jeho kolegu. Narástol nám náskok v konštruktéroch, čo považujeme za dobré.”

Súvisiace články