logo F1online.skF1online.sk

Mercedes poskakuje opäť, ale je to iné poskakovanie

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 5. 2022

Tím Mercedes zažil udalosťami nabitý začiatok monackého víkendu. Lewis Hamilton a George Russell nepatrili pred začiatkom podujatia k favoritom a platí to aj po piatkových voľných tréningoch. Monopost W13 nie je najlepší v pomalých zákrutách a ani pri prejazde cez obrubníky.

K tomu všetkému sa dostavili aj problémy s poskakovaním. Tentokrát to však nie je „to“ poskakovanie, o ktorom sme hovorili v úvode sezóny. V Monaku Mercedes poskakoval v dôsledku tuhosti monopostu a kvôli hrboľatému povrchu, čo sedemnásobného majstra sveta v priebehu prvého tréningu dosť otrávilo.

„Takýto hrboľatý tento okruh ešte nebol, snáď je aj najhrboľatejší, na akom som kedy jazdil,“ povedal po skončení piatkového programu Lewis Hamilton. „To je prvá vec, ktorá bola dnes zložitá. A druhá je tá, že naše auto veľmi poskakuje.“

„Je to však odlišné od poskakovania, ktoré sme zažívali v minulosti, keďže auto skáče aj v pomalých zákrutách. Nesúvisí to teda s aerodynamikou, možno hrboľatý asfalt to ešte zhoršuje. Musíte s autom bojovať. Poskladať kolo za týchto podmienok je, wau…,“ dodal Hamilton.

„Naozaj dúfam, že v sobotu nás čaká lepší deň. Mám pocit, že auto má potenciál byť vpredu alebo blízko k čelu, ale tieto veci nám v tom trochu bránia. Určite to však nevzdáme,“ uzavrel sedemnásobný šampión.

Ten sa v prvom voľnom tréningu veľmi sťažoval na poskakovanie. V druhom jeho sťažnosti už počuť nebolo, čo indikuje, že inžinierom Mercedesu sa problémy podarilo odstrániť alebo aspoň zmierniť. Ťažkosti s poskakovaním vysvetlil po prvom tréningu aj Toto Wolff.

„Myslím, že máme problém s jazdou. Poskakovanie sme v priebehu sezóny zažívali. Niekedy je to kombinácia aerodynamiky a tuhosti monopostu – dnes je to tuhosť,“ vysvetlil boss Mercedesu.

„Vyzerá to však tak, že naše auto má výkonnosť, pretože sme rýchli. Podľa mňa je monopost dobrý, bohužiaľ však, nedá sa s ním za týchto okolností jazdiť. Budeme pracovať na nastavení a pokúsime sa to zlepšiť,“ dodal Wolff.

Taký George Russell mal o čosi hladší deň a opäť sa vo výsledkovej listine pohyboval pred tímovým kolegom. Ku koncu druhého tréningu hlásil inžinierovi problém s motorom, avšak nič to nemení na tom, že sa znovu pohyboval v najlepšej päťke alebo blízko nej. Realisticky však neočakáva, že by jeho tím tento víkend mohol zaútočiť na Ferrari a Red Bull.

„Je to veľmi zložité. Tieto autá sú neuveriteľne tuhé a na hrboľatom mestskom okruhu nie je jednoduché dostať ich na limit. Pozrite sa na také Ferrari, už sme videli, ako dobre to zvládajú pri prejazde cez obrubníky, napríklad v Imole. Máme teda cez noc veľa práce a nie som si istý, či dokážeme tú medzeru uzavrieť,“ povedal George Russell.

„Nie sme tam, kde by sme chceli byť. Sme na šiestom mieste a pred nami je aj McLaren. Chceme byť najlepší zo zvyšku sveta za Ferrari a Red Bullom, myslím, že to je ten najlepší výsledok, v aký môžeme tento víkend dúfať,“ dodal britský mladík.

Súvisiace články

Diskusia