logo F1online.sk

Žiadny z top tímov aktuálne nie je pod rozpočtovým stropom, prehlásil Marko

Christian Horner a Helmut Marko
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 5. 2022

V padoku sa nám počas španielskeho víkendu rozprúdila ďalšia horúca diskusia. Táto sa týka rozpočtového stropu, ktorý je príliš nízky a príliš nepružný, aby reagoval na súčasnú ekonomickú situáciu. Na poplach bijú hlavne top tímy, ktoré momentálne majú veľké problémy dodržať rozpočtové limity.

Po Christianovi Hornerovi, ktorý prehlásil, že za súčasného stavu budú tímy nútené dokonca vynechať niektoré preteky, sa o slovo prihlásil aj jeho kolega Helmut Marko. Ten tvrdí, že tri najväčšie tímy sa v súčasnosti pohybujú za hranicami toho, čo pravidlá povoľujú.

„Ani jeden z troch top tímov nie je v súčasnosti pod rozpočtovým stropom,“ prehlásil Marko, ktorého cituje SPORT1.de.

Znie to vážne a ťažko odhadnúť, či je to „len“ súčasť politického boja alebo odraz reality. Ak však máme na stole debatu o rozpočte už po šiestich z celkových 22 podujatí, niečo zrejme nebude správne. Je to pritom ďalší z veľmi početných vyjadrení, ktoré sú všetky „na jedno kopyto“. Skrátka, za súčasných okolností vraj minimálne top tímy nemajú šancu zvládnuť celý rok s rozpočtom 140 miliónov dolárov.

„Náklady na prepravu stúpli v niektorých prípadoch o 60 percent, ceny materiálov takisto. To je skrátka realita,“ hovorí Marko.

„Už prebehli rozhovory o určitom inflačnom prispôsobení rozpočtového stropu. Najprv nás postihla pandémia, potom vojna. Toto sú udalosti, ktoré sme nemohli predvídať a takáto miera inflácie taktiež nie je normálna,“ dodal rodák z Grazu, ktorý hovorí, že potreby Red Bullu sú skutočne objektívne.

„Keď sa veci vrátia do normálu, bude tiež možné pracovať normálne v medziach rozpočtového stropu,“ uzavrel Marko.

Súvisiace články