logo F1online.sk

Marko: Chápem Pérezov hnev

Sergio Pérez
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala23. 5. 2022

Max Verstappen a Sergio Pérez v Barcelone vydolovali maximálny počet bodov. Čo viac si priať? Niečo sa istotne nájde. Uplynulý víkend by vylepšilo, keby monoposty RB18 fungovali bezchybne, nuž a napríklad aj to, keby Mexičan v službách červených býkov neodchádzal do Monaka s pocitom, že ho odsúvajú na druhú koľaj. Helmut Marko sa jeho reakcii ani nečuduje.

Red Bull zvíťazil tretíkrát za sebou a opäť vďaka výkonu Maxa Verstappena. Treba však povedať, že pod skvelým výsledkom sa veľkým písmom podpísal Sergio Pérez, ktorý aj druhýkrát uposlúchol tímovú réžiu a kolegu pred seba pustil, dokonca i napriek tomu, že Verstappen mu mal medzitým pozíciu vrátiť a nevrátil.

Pérez dostal jednoduchý pokyn: Ak je Verstappen rýchlejší, pusti ho pred seba. Holanďan veruže rýchlejší bol, a to výrazne. “Boli na odlišných stratégiách. Bolo jasné, že Checo by nebol schopný dokončiť preteky na tej zmesi, keby začal s Maxom súperiť,” vysvetľuje rozhodnutie tímu Helmut Marko. “Preto bolo aj dosť jasné, že Max je z našej dvojice tým rýchlejším pilotom.”

Mexičan počas pretekov aj neskôr v mixzóne avizoval, že s tímom chce celú vec prebrať. V pretekoch totiž vedenie nekonalo tak, ako sa vopred dohodli. “Keď sa ma na to spýta, vysvetlím mu presne to, že sme nemali iné riešenie.”

“Checo na druhom mieste podčiarkol skvelý tímový výkon. To posledné, čo chcete, je riskovať, keď máte vpredu dve autá a môžete získať double. Max mal na svojich pneumatikách veľkú výhodu, bol jednoznačne rýchlejší,” pokračoval športový poradca stajne. “Keďže Max mal problém s DRS, zmenili sme jeho stratégiu na trojzastávkovú. Videli sme, že cez Russella sa inak nevie dostať. Pre Checa sme mali naplánované dva pitstopy, ale nakoniec sme mu dali mäkkú zmes, aby mohol zajazdiť najrýchlejšie kolo.”

Aká je teraz atmosféra v tíme? Helmut Marko avizuje, že svojmu pilotovi určite nebude vyčítať jeho slová. Vzhľadom na okolnosti boli ešte veľmi mierne, Pérez si po každej otázke vždy dobre rozmyslel, čo povie.

“Keby sa nesťažoval, nebol by skutočným pretekárom. Je to úplne pochopiteľné, že na taký príkaz nezareaguje s úsmevom na tvári a pokynom ruky mu nebude ukazovať, aby ho predbehol. Potom by už nebol skutočným pretekárom,” doplnil Marko.

Súvisiace články