logo F1online.sk

Hamilton: Nevzdal som sa, takto to my robíme

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 5. 2022

Lewis Hamilton skončil na Veľkej cene Španielska na piatom mieste, čo je vzhľadom na všetky okolnosti vskutku skvelý výsledok. Treba uznať, že sedemnásobný šampión odviedol v pretekoch veľmi dobrú prácu a bol veľmi rýchly. Určite teda neľutuje, že to v úvode nezabalil, čo mal aj v úmysle.

Po kolízii s Kevinom Magnussenom v prvom kole dostal Hamilton defekt a prepadol sa ďaleko za zvyšok poľa. Krátko potom do vysielačky zahlásil: „Keby som bol na vašom mieste, tento motor by som pošetril.“ To však v Mercedese odmietli a odmenou im je pekných desať bodov pre Lewisa i pre tím, ktoré sa určite zídu.

„Som veľmi vďačný, že sa mi podarilo vrátiť späť a tiež vďačný za tento tím, ktorý je naďalej plne sústredený a prichádza s pozitívnou spätnou väzbou. Tiež som vďačný za všetku tú ich úžasnú prácu, ktorá nám umožnila toto zlepšenie,“ povedal po pretekoch sedemnásobný majster sveta.

„Z auta som mal skvelý pocit a tempo bolo podobné s tými najrýchlejšími, čo je úžasné. Škoda tej smoly na štarte, keď som dostal defekt, ale nevzdal som sa, takto to robíme my,“ povedal s úsmevom a odhodlaním spokojný Hamilton, ktorý zrejme v celom tom nadšení zabudol, čo do vysielačky povedal v úvode.

Problém však Lewis nemal len na začiatku, ale aj na konci pretekov, keď mu tím prikázal výrazne spomaliť. Kvôli tomu prišiel o štvrté miesto, ktoré si krátko predtým vybojoval predbehnutím Carlosa Sainza.

„Dnes bolo omnoho teplejšie než sa očakávalo a myslím, že všetci to mali s týmito autami ťažké. Neviem presne, čo sa stalo, keďže som sa ešte s tímom nerozprával, ale v podstate som musel jazdiť iba na pol plynu a snažiť sa auto schladiť. Bolo potrebné dať omnoho skôr nohu dolu z plynu a dostať do motora čo najviac vzduchu,“ povedal Hamilton.

„Mrzí ma, že som kvôli tomu stratil pozíciu, hlavne po tom, ako sa mi podarilo prebojovať dopredu. V úvode som na auto pred sebou strácal 30 sekúnd. Byť takto ďaleko vzadu je príšerný pocit. Musíte na to však naďalej tlačiť a dúfať, že bude lepšie. Povedali mi, že sa môžem dostať na ôsme miesto a to naozaj neznie ako zvlášť skvelý výsledok,“ dodal Lewis.

Toho v závere podporil aj Toto Wolff, keď mu do vysielačky povedal, že v druhom kole strácal na lídra 50 sekúnd a pred problémami s chladením to bolo už iba 40. Hamilton a Mercedes si tak z tohto víkendu môžu odniesť množstvo pozitív. „Ak by som nemal ten problém na začiatku, ktovie, ako by to dopadlo. Mali sme podobné tempo ako tí v čele,“ povedal na záver Hamilton.