logo F1online.sk

Leclerc si už pilotovanie historických áut „dvakrát rozmyslí“, Sainz jeho riskovanie nechápe

Leclerc havaroval vo Ferrari 312B3
© Monaco Grandprix Historique
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 5. 2022

Minulý víkend sa Charlesovi Leclercovi dostalo veľkej cti, keď mal možnosť si na svojej domácej trati v Monaku zajazdiť s monopostom Ferrari 312B3 z roku 1974, v ktorom kedysi jazdil trojnásobný šampión Niki Lauda. Nedopadlo to však najlepšie. Na takmer päťdesiatročnom aute zlyhali brzdy a líder šampionátu skončil v bariére. Môže hovoriť o šťastí, keďže sa mu nič nestalo.

Monačan sa s historickým Ferrari určite len tak nevozil, ale poriadne na to tlačil. Porucha bŕzd je pre jazdca tou najhoršou nočnou morou, a tak môže byť Charles rád, že to dopadlo aspoň takto.

„Pred jazdou boli vykonané všetky kontroly, ktoré vykonané byť mali,“ povedal Leclerc médiám v Barcelone. „Tri dni predtým absolvovalo toto auto shakedown a problém nastal v skrutke na brzdovej doštičke, čo nebolo možné odhaliť.“

„V budúcnosti si teda dvakrát rozmyslím, či si niečo také zopakujem, keď som v boji o titul. Je to však tiež súčasť našej práce a niekedy do takýchto áut musíme nasadnúť.“

„Vždy je to pre mňa česť, som veľmi šťastný a veľmi rád, že sa s takýmito autami môžem povoziť. Je to radosť si s niečím takým zajazdiť,“ dodal Leclerc.

Z bezpečnostného hľadiska budú podobné akcie vždy rizikom, obzvlášť na trati akou je Monako. Krátko predtým si Charles zajazdil aj s monopostom 312T4 Gillesa Villeneuvea z roku 1979. Ak by si mohol vybrať medzi Nikiho a Gillesovým monopostom, vraj by mal jasno.

„Až do poruchy bolo to Nikiho auto úžasné, na druhej strane to Gillesovo malo obuté muzeálne pneumatiky, takže sa na to nedalo nijak tlačiť. Išlo o staré pneumatiky a bolo náročné prekročiť rýchlosť aspoň 100 kilometrov za hodinu. V Nikiho aute som sa bavil oveľa viac,“ povedal Leclerc.

Na túto záležitosť bol opýtaný aj jeho tímový kolega Carlos Sainz, ktorý by vraj na Charlesovom mieste tak neriskoval. „V minulosti som mal príležitosť si s takýmito historickými autami zajazdiť. Vždy vám to dá predstavu o tom, aký bol tento šport v minulosti.“

„Mám z toho však zmiešané pocity, pretože prečo by ste to mali riskovať? Ste uprostred boja o titul, tak prečo riskovať, že sa stane niečo podobné, ako sa stalo Charlesovi? Vždy, keď nasadnem do klasického monopostu, mám to v hlave. Ak naskočím do takého auta, budem na to tlačiť. Môže však dôjsť k nehode, a to vo vás zanechá ďalšie otázky. Neviem, čo na to povedať,“ povedal Sainz.