logo F1online.sk

Hamilton je vysmiaty od ucha k uchu: Prvýkrát mi auto neposkakovalo

Lewis Hamilton
© Steve Etherington/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala20. 5. 2022

Ak niekto po piatku žiaril optimizmom, tak ním bol Lewis Hamilton. Po dlhých týždňoch, keď pred novinárov prichádzal skľúčený, sa dnes konečne usmieval, akoby práve vyhral veľkú cenu. Zdá sa, že Mercedes sa konečne dostáva do formy.

Lewis Hamilton v druhom piatkovom tréningu obsadil tretiu priečku. Čo je však dôležitejšie, na Charlesa Leclerca stratil len dve desatinky sekundy. V úvode sezóny pritom nebolo výnimkou, ak sa Mercedes púšťal do piatkových analýz aj so sekundovým mankom.

Nečudo, že keď mal Lewis Hamilton zhodnotiť svoje dojmy z prvého dňa v Barcelone, na tvári sa mu zjavil úsmev: “Pozitívne! Som mega šťastný s pokrokom, ktorý sme spravili,” uviedol sedemnásobný majster sveta. “Veľké, veľké, veľké ďakujem všetkým v továrni, že sa nevzdávali a naďalej šli naplno. Ešte nie sme najrýchlejší, ale už sme na dobrej ceste.”

Karun Čandhok už počas druhého tréningu sledoval Hamiltonove jazdy a všimol si, že poskakovanie do veľkej miery zmizlo. V kokpite to tak chvíľami naozaj vyzeralo. “Toto je prvýkrát, čo som šiel na rovinke, a auto neposkakovalo. Stále trochu poskakuje, ale je to oveľa lepšie. Začíname už načierať do potenciálu nášho auta.”

Dôležité je teraz nespraviť chybný krok podobne ako v Miami. Ak by Hamilton spolu s inžiniermi dokázal nájsť ešte o čosi lepší balans, verí, že by mohol zabojovať aj s Ferrari a Red Bullmi.

“V aute je to stále ťažké, ale teraz je to oveľa lepšie než predtým. Za tieto vylepšenia som vďačný,” pokračoval Lewis Hamilton. “Pred ďalším tréningom to musíme len doladiť. V noci musíme prejsť aj množstvo dát a dostať auto do dobrej pozície. Myslím si, že zajtra by sme v ňom vedeli nájsť ešte lepšiu rýchlosť. Dúfam, že chlapcom pred nami začneme šliapať na päty.”

Znamená to, že Mercedes definitívne upúšťa od teoretického návratu ku konceptu širokých bočníc z predsezónnych testov? “Ja neviem, ja o tomto nerozhodujem. Je zaujímavé sledovať, že ostatní sa vybrali inou cestou, takže som zvedavý, či sa aj oni budú zlepšovať alebo nie. My sa ešte stále máme kam posúvať, no pred sebou máme aj otázku, či budeme pokračovať touto cestou. Momentálne sa koncentrujeme na aktuálny koncept.”