logo F1online.sk

Podľa Hamiltona netreba jeho vysielačky príliš nafukovať

Lewis Hamilton
© Jiří Křenek/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 5. 2022

Mercedes a Lewis Hamilton zažívajú neľahký štart do novej sezóny. Sedemnásobného šampióna opustilo aj jeho povestné „české“ šťastíčko, keď mal hlavne v Austrálii a Miami veľa smoly. To však neplatí o jeho tímovom kolegovi, ktorý sa zatiaľ zakaždým umiestnil v najlepšej päťke. Aj táto dávka smoly sa podieľala na menšej vysielačkovej konfrontácii medzi Hamiltonom a jeho inžinierom. Britský šampión však upokojuje, vraj za tým nemáme hľadať nič senzačné.

„Táto stratégia ku mne nebola práve láskavá,“ poznamenal Hamilton v Miami do vysielačky. Ten krátko predtým trochu podráždene reagoval na svojho inžiniera Petra Bonningtona, ktorý sa ho pýtal, či chce zastaviť a prezuť. Na to mu Lewis odvrkol, že to predsa má vedieť tím a nie on. „Bono“ na to odpovedal, že stratégovia odporúčajú zostať na trati a tam táto diskusia skončila.

Na otázku, či v ňom posledné strategické rozhodnutia vyvolali nejaké obavy, odpovedal Hamilton na tlačovej konferencii pred VC Španielska jednoznačne. „Po prvé, pokračujeme v tvrdej práci. Pokiaľ ide o naše stratégie, nemám s nimi žiadne problémy. Učíme sa každý víkend, pred aj po každých pretekoch absolvujeme skvelé diskusie. Skrátka sme mali len smolu.“

Ten svetu pripomenul, že by ľudia jeho slová vo vysielačke nemali príliš nafukovať, pretože v kokpite je pilot vystavený stresovým situáciám. Ich slová teda nemusia odrážať stopercentnú realitu.

„Nie je žiadnym tajomstvom, že pre tých, ktorí sledujú vysielanie, je skutočne ťažké pochopiť, aké to je sedieť priamo v aute. Lomcujú vami tie najintenzívnejšie emócie a srdcový tep je nesmierne vysoký,“ vysvetľuje Hamilton.

„Nikdy to nie je pokojná situácia, kedy si len tak v pohode sedíte a s niekým normálne diskutujete. Ak vám srdce bije ako o preteky, neodpovedáte vždy tým najlepším spôsobom,“ dodal Lewis.

Ten bol konfrontovaný aj s nedávnymi vyjadreniami prezidenta FIA Mohameda bin Sulajema, ktorý otvorene prehovoril o viacerých témach. Napríklad nadhodil možnosť návratu bývalého pretekového riaditeľa Michaela Masiho, čomu sa vraj Hamilton a Mercedes mali tvrdo postaviť na odpor. To však Lewis rezolútne odmietol.

„Dozvedel som sa o tom iba pred pár dňami. Ja som sa o tom s nikým nebavil a pre tie noviny som neposkytol žiadny rozhovor už dobrých desať rokov, takže to nie sú presné informácie, ostatne ako väčšina týchto správ,“ povedal Hamilton.

„Nemám z toho žiadny konkrétny pocit a nevenoval som tomu žiadnu pozornosť. Ani neviem, čo Mohamed povedal, keďže som to nečítal a nepoznám ani jeho program,“ dodal sedemnásobný šampión.