logo F1online.skF1online.sk

Sainz predostrel obavy ohľadom svojho zdravia

Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková19. 5. 2022

Už aj Carlos Sainz sa obáva, že z dlhodobého hľadiska môže nová generácia áut spôsobovať pilotom F1 zdravotné problémy. Pretekár chce otvoriť diskusiu o cene, ktorú budú musieť jazdci zaplatiť za „poskakujúce vozidlá“.

Pilot Ferrari nie je prvý, kto prezentuje na verejnosti túto tému. Už po Imole sa jazdec Mercedesu George Russell sťažoval na bolesti chrbta či hrudníka v dôsledku extrémneho poskakovania, pričom varoval, že tento stav je dlhodobo neudržateľný.

Jeho postoj podporuje aj španielsky jazdec Scuderie. Ten hovorí, že už teraz na svojom tele cíti účinky tuhšieho zavesenia a poskakovania, ktorým trpia aj monoposty Ferrari. Žiada preto otvorenie diskusie, aby sa zistilo, či existuje vôbec nejaký spôsob, ako situáciu zlepšiť.

Sainz nadhodil túto tému v rozhovore pre portál Motorsport.com, keď sa ho pred Veľkou cenou Španielska opýtali, ako sa budú podľa neho nové vozidlá pohybovať o dva týždne v úzkych zákutiach okruhu v Monaku. „Myslím si, že to bude veľká výzva. Už obrubníky v Miami boli riadne agresívne. Aj v Imole bolo niekoľko nerovností, ktoré boli pre toto šasi dosť tvrdé.“

„Jazdci aj F1 sa musia zamyslieť nad tým, akú cenu by mal pretekár zaplatiť na svojom zdraví pri takejto filozofii auta? Myslím si, že musíme otvoriť túto debatu. Aj keď sú tie nové pravidlá skvelé, robia presne to, čo sme potrebovali pri pretekaní,“ hovorí Sainz.

Španiel sa plánuje porozprávať s ostatnými jazdcami vrátane Russella, aby zistil, čo by sa dalo navrhnúť vedeniu F1 alebo riadiacemu orgánu FIA. Lekára však zatiaľ nenavštívil. „Už teraz to cítim. Nepotrebujem rady od odborníkov na to, aby som vedel, že ak to bude trvať 10 rokov, bude to ťažké, budem musieť veľa pracovať na mobilite, flexibilite a budem musieť viac investovať do zdravia celého tela. Je to asi otázka, o ktorej podľa mňa ako piloti F1 veľa nehovoríme, pretože neradi pôsobíme slabo.“

„Som silný, veľmi fit, považujem sa za jedného z najsilnejších jazdcov a nikdy som nemal problémy počas pretekov. Ale z dlhodobého hľadiska by sme o tom možno mali diskutovať a zistiť, aké máme možnosti, bolo by to prospešné pre nás všetkých. Potom sú tu záujmy tímov o predbiehanie, o šou, čo tiež musíte zohľadniť. Ale čo keby sme prvýkrát zohľadnili trochu aj jazdca? Myslím, že by to mohlo byť zaujímavé,“ vyzýva 27-ročný pretekár.

Súvisiace články

Diskusia