logo F1online.sk

Tradičné okruhy sú fajn, ale mestské preteky sú budúcnosť, myslí si Hamilton

Lewis Hamilton
© LAT Images/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala15. 5. 2022

Pozvoľná obmena podujatí v kalendári F1 sa začína. Do popredia sa čoraz viac dostávajú trate v srdciach veľkých metropol a už čoskoro môžeme čakať, že začnú vytláčať tradičnejšie miesta. Podľa Lewisa Hamiltona je to krok správnym smerom.

Džidda, Miami, Las Vegas. Liberty Media pokračuje v nastolenom trende približovania kráľovnej motoršportu k fanúšikom — takmer pred ich dvere. Čím viac fanúšikov žije v blízkosti okruhu, tým lepšie, myslí si aj Lewis Hamilton.

“Ja som tak trochu zo starej školy. Históriu, samozrejme, milujem, najmä pri niektorých okruhoch, ale čím som starší, tým viac si uvedomujem, že toto všetko je o ľuďoch,” uvažuje sedemnásobný majster sveta Lewis Hamilton.

Pôžitok jazdcov nemôže byť na prvom mieste. “Mohli by sme ísť doprostred ničoho, kde bude veľmi málo ľudí, nebude tam zrovna špičkové ubytovanie, nebude tam veľká komunita. Pre nás, jednotlivcov, by jazdenie na historickej trati mohlo byť super, ale toto je o ľuďoch.”

“Ľudia to tu tvoria. Zažili sme pandémiu, keď tu nikto nebol, atmosféra bola na bode mrazu. Boli to ako testovacie dni. Neužili sme si to. Teraz sledujeme, že na preteky prichádzajú stovky tisíc ľudí, sú plní energie, nadšení, chcú sa dozvedieť viac,” porovnáva pilot Mercedesu.

Mesto má podľa Lewisa Hamiltona ešte jednu výhodu: Formula 1 v ňom nezasiahne len stopercentných formulových zanietencov, ktorí by museli na okruh dlho cestovať. Piloti F1 a celý kolotoč sa dostane bližšie aj k takému divákovi, ktorý doposiaľ videl azda len niečo zo série Drive to Survive.

“Myslím si, že srdcom tohto športu sú fanúšikovia, oni ho tvoria. Keď sme v mestách, dokážeme zapojiť aj rôzne komunity a mať na ne skutočný vplyv.” Hamilton v tom vidí potenciál aj z pohľadu diverzity. “Milujem Nürburgring, ale na ňom nie je rozmanitá komunita. Na to miesto nemáme žiaden vplyv.”

“Avšak v Miami vieme niečo spraviť. Stretol som kopu detí z rozličných prostredí, ktoré sa teraz chcú zaoberať technológiou, vedou, matematikou. Mne to príde super,” doplnil.