logo F1online.skF1online.sk

Wolff: Lepšie jazdecké duo sme si nemohli želať

Lewis Hamilton a George Russell
© Jiří Křenek/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala13. 5. 2022

Keď už nemá špičkový monopost, má aspoň dvoch špičkových jazdcov, ktorí dokážu zachrániť situáciu. Toto Wolff si je vedomý deficitu, ktorý má Mercedes W13, ale akonáhle sa ho podarí zmazať, jeho tím bude na čele. Na jednej strane vďaka sedemnásobnému majstrovi sveta Lewisovi Hamiltonovi, na druhej Georgeovi Russellovi, ktorý sa v novom tíme zabýval až prekvapivo rýchlo.

Lewisa Hamiltona nikomu predstavovať netreba. Georgea Russella ešte široká verejnosť tak dobre nepozná, avšak v budúcnosti sa to istotne zmení, najmä ak bude pokračovať vo výkonoch, aké predviedol na prvých piatich veľkých cenách sezóny.

Toto Wolff mladého jazdca nemôže nič iné len chváliť. Hneď na začiatku sa mu podarilo chytiť správny rytmus. “Veľmi dobre sa u nás integroval, takmer akoby tu bol odjakživa. S nimi dvoma som naozaj veľmi spokojný — s tým, ako komunikujú, akí majú medzi sebou rešpekt.”

Keď sa pred rokom uvažovalo o tom, či Mercedes bude ochotný dať Russellovi šancu, mnohí boli skeptickí. Príchod mladého dravca by totiž mohol rozkolísať celú loď. Aj Wolff s Hamiltonom do nemoty opakovali, že atmosféra je dôležitá, a preto nie je optimálne vzdávať sa Valtteriho Bottasa. Zatiaľ sa však žiadna z obáv nenapĺňa, Russell hrá skôr tímovú hru.

“Dokonca aj počas toho, keď pretekajú jeden proti druhému, to vyzerá nejak tak, že — nenechám ti miesto — dobre, tak ťa predbehnem nejako inak — a potom jeden vráti pozíciu druhému. Myslím si, že takto by mali pretekať kolegovia,” prikyvuje šéf tímu uznávajúc, že sa napokon rozhodol správne. “To je v OK. Som spokojný s tým, ako sa u nás udomácnil.”

Kto by bol však čakal, že neposlušný monopost ovládne ako prvý Russell? Veď za opaskom má len tri roky skúseností vo Williamse oproti Hamiltonovým siedmim titulom a pätnástim sezónam. Paradoxne práve skúsenosti z Williamsu sa však ukazujú ako kľúčové, hoci rodák z King’s Lynn v minulosti určite ľutoval, že sa ocitol práve v Grove, kým jeho súperi z nižších šampionátov skončili v McLarene či Red Bulle.

Wolffa jeho výsledky neprekvapili. “Vedeli sme, že je veľmi dobrý, stačilo sa pozrieť sa jeho výsledky; vo svojom nováčikovskom roku získal titul vo Formule 3, následne aj v F2. K tomu sa pridala škola Williamsu, takže nemali sme žiadne pochybnosti o tom, že bude veľmi dobrý. Vidíme, že sa to odzrkadľuje aj na trati.”

“Veľmi sa mi páči jeho prístup. Nech už skončí druhý alebo jedenásty, je veľmi racionálny, využíva vedu a snaží sa auto ešte zrýchľovať. Baví ma sledovať, ako spolupracujú, obaja sú na vysokej úrovni. Toto nás dostalo do slušnej pozície v konštruktérskom šampionáte, takže lepšie jazdecké duo som si nemohol priať,” pousmial sa nakoniec.

Súvisiace články

Diskusia