logo F1online.sk

Brundle: Auto Mercedesu je totálna záhada, ale Russell to zvláda lepšie

George Russell
© Steve Etherington/Mercedes
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková10. 5. 2022

Bývalý pretekár F1 Martin Brundle priznáva, že ťažkosti Mercedesu preňho predstavujú veľkú záhadu. Myslí si však, že z vysielačkovej komunikácie tímu je zrejmé, že George Russell zvláda tieto problémy o niečo ľahšie ako Lewis Hamilton.

Výkony nemeckej stajne boli v Miami ako na horskej dráhe, keď po sľubných tréningoch náhle prišlo vytriezvenie v kvalifikácii. V pretekoch sa potom obaja piloti museli uspokojiť s pozíciami „najlepších zo zvyšku sveta“, keď skončili na piatom a šiestom mieste.

Ak teda nedôjde k pozoruhodnému obratu, ktorý by sa mal v najlepšom prípade začať už o dva týždne v Barcelone, Mercedes vypadne z hry o titul majstra sveta. V konštruktéroch aktuálne zaostávajú o 62 bodov za Ferrari, pričom ich autá naďalej vykazujú problémy, týkajúce sa najmä poskakovania.

Z jazdcov je na tom zatiaľ lepšie Russell, čo je pozoruhodné, nakoľko ide o jeho prvú sezónu v novom tíme. Hamilton naňho momentálne stráca 23 bodov.

Zo sedemnásobného majstra sveta bola počas Veľkej ceny Miami cítiť frustrácia, čo bolo vidieť na jeho komunikácii s tímom. Keď sa ho totiž inžinier opýtal, či je potrebná zastávka v boxoch z dôvodu výmeny pneumatík, povedal: „To je vaša úloha, rozhodovať za mňa – vy máte všetky podrobnosti, ja nie.“

Brundle hovorí, že táto situácia modelovo vystihuje jeho súčasné zmýšľanie poznačené frustráciou z „temperamentného“ auta. „Mercedes bol opäť tretím najlepším tímom, ale v mnohých ohľadoch si myslím, že to bol ich najmenej pokojný víkend, keďže George Russell bol v piatok najrýchlejší a potom zrazu bojoval so slabou rýchlosťou a tím jednoducho nevedel prečo. Už predtým hovorili o tom, že toto auto je „diva“. Ale podľa mňa je jednoducho veľmi náročné nájsť správne nastavenie, nakoľko táto škála je úzka ako hrana noža. To dobré auto tam niekde je, len je dobre ukryté.“

Brit reagoval aj na hlasy týkajúce sa prílišného Russellovho šťastia počas nedeľňajších pretekov. „Je ľahké povedať, že Russell mal šťastie ohľadom safety caru. On však musel od začiatku dobre manažovať pneumatiky s tvrdou zmesou, udržať si koncentráciu, keď trochu klesol v poradí, stále ísť tempom šetriacim pneumatiky, keď už ostatní začali odpadávať a potom z kokpitu rozhodovať o tom, či ešte ostane na trati a bude dúfať v safety car. Niekedy sa o svoje šťastie pričiníte sami.“

„Lewis opäť nemal šťastie na safety car a prejavovala sa uňho skôr nerozhodnosť než obvyklá majstrovská stratégia, na ktorú sme si v posledných rokoch zvykli. Je to ťažké obdobie a horlivý George, ktorý má väčšinu kariéry ešte len pred sebou, sa so situáciou vyrovnáva lepšie ako Lewis, súdiac podľa vysielačiek. Ak by sa auto vyrovnalo Ferrari a Red Bullu, mohli by ste oprávnene tvrdiť, že Mercedes má najlepšiu jazdeckú kombináciu na štartovom rošte,“ vyzdvihol televízny komentátor dvojicu svojich krajanov.

Súvisiace články