logo F1online.sk

Russell má po Miami zmiešané pocity, chce však zostať verný súčasnému konceptu

George Russell
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 5. 2022

Je až zvláštne, ako si Lewis Hamilton a George Russell vymenili svoje roly. Kým Lewis bol v posledných rokoch častokrát tým „šťastlivcom“, ktorý dokázal ukradnúť body aj z tých najviac beznádejných situácii a Russell bol notoricky známym smoliarom, v tejto sezóne je to presne naopak. Aj v Miami skončil Hamilton za svojím tímovým kolegom, ktorému perfektne zahral do karát výjazd bezpečnostného vozidla.

Russell tak navýšil svoj náskok na tímového kolegu na 23 bodov. Podobne ako napríklad v Austrálii mu strategicky zahrali do karát nepredvídateľné okolnosti.

Na druhej strane, Mercedes nie je vo Formule 1, aby bojoval o piate miesto. Navyše, jeho piatkové vystúpenie vo voľných tréningoch sľubovalo trochu iný obraz. V pretekoch sa to však nenaplnilo a aj keď Russell v závere bojoval s Hamiltonom a Bottasom, za jedenásť kôl po reštarte narástla jeho strata na Maxa Verstappena na takmer devätnásť sekúnd.

„Ak mám byť úprimný, tak cítim trochu zmiešané pocity. Pri pohľade na sobotu je nedeľný výsledok dobrý, ale ak by ste mi po piatku povedali, že skončíme na piatom a šiestom mieste s takouto stratou na víťaza, bol by som sklamaný,“ zhodnotil svoj víkend plný vzostupov a pádov Russell pre Sky Sports.

„Máme rýchle pretekárske auto, nemáme však v rukách kľúč, ktorým by sme odomkli jeho výkonnosť. Máme teda pred sebou prácu,“ dodal.

Čo teda v Mercedese robili medzi piatkom a sobotou? Veď rozbehnuté to mali pomerne sľubne. „Treba nastaviť správnu svetlú výšku, ale keď sa zmenia podmienky, napríklad vietor alebo vytočíte motor pred kvalifikáciou, vstupujú do hry rôzne variácie. Z ničoho nič to však bolo akoby úplne iné auto, neuveriteľne poskakovalo a ten deň bol celý o prežití. Ak by som na to zatlačil viac, tak by som havaroval, pretože tá vec poskakuje aj v zákrutách,“ povedal Russell.

„Ani dnes to nebolo oveľa lepšie, ale v pretekoch sa ide pomalšie a aerodynamika nepracuje tak tvrdo, takže sa to dalo manažovať. Ak mám byť úprimný, tak to nechápeme, minimálne ja teda určite nie. Je to frustrujúce, ale som si istý, že v jednom momente sa to zmení,“ dodal Russell odhodlane.

V nasledujúcich týždňoch si možno budeme klásť otázku, či sa Mercedes so svojím konceptom predsa len nezmýlil. Do Barcelony by mal priviezť kľúčové upgrady a budeme si musieť počkať, ako zafungujú tie. Russell však zostáva odhodlaný a myslí si, že stojí za to pokračovať vo vývoji monopostu „bez bočníc“.

„V piatok sme ukázali, že máme rýchle auto. Dnu v jeho vnútri sa skrýva rýchle auto a som si absolútne istý, že tam niekde je. Musíme len porozumieť, ako ho odomknúť. Myslím si, že môžeme nájsť veľmi veľa času na kolo, ak nájdeme ten kľúč, ktorý auto dostane do perfektnej pozície,“ hovorí britský mladík.

„Nie som si istý, či sa to do ďalších pretekov podarí, ale chlapci pracujú dňom i nocou, aby našli riešenie a veríme, že sa nám to môže podariť. Poďme teda naďalej tlačiť týmto smerom a nechajme si ešte pár pretekov, kým si povieme, že musíme skúsiť inú cestu,“ uzavrel Russell.