logo F1online.sk

Nesmieme si víkendy takto komplikovať, nalieha Verstappen

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala8. 5. 2022

Max Verstappen v piatok zvládol odjazdiť len pätnásť kôl v priebehu 120 tréningových minút, čo sa napokon odrazilo aj na výsledku. Nádeje Christiana Hornera, že úradujúci majster sveta sa dokáže rýchlo adaptovať, sa celkom nenaplnili. Verstappen lamentuje nad piatkovými problémami, ktoré ho zrejme stáli lepšiu pozíciu na štarte. Po nich však podľa vlastných slov ani nečakal, že by mohol prehovoriť do boja o kvalifikačné víťazstvo.

Po prvých pokusoch v tretej časti kvalifikácie sa Max Verstappen usídlil na prvom mieste. Už sa zdalo, že i napriek nedostatku jázd zachráni svoj tím a vybojuje mu pole position, no Charles Leclerc pri druhom pokuse ukázal, aké je dôležité toho na mestskom okruhu odjazdiť čo najviac a vybudovať si sebadôveru. Holanďana napokon predbehol ešte aj Carlos Sainz, čo Red Bullu výrazne komplikuje vyhliadky na triumf.

“Celkovo som s kvalifikáciou spokojný. V piatok som doslova odjazdil len štyri alebo päť (meraných) kôl,” zhodnotil po kvalifikácii Max Verstappen, ktorý sa však radovať predsa len nemohol. Ak chce obhájiť svoj majstrovský titul, v súboji s Ferrari bude musieť jeho tím všetko spraviť na jednotku, od čoho má zatiaľ ďaleko.

V piatok sa najskôr začal monopost prehrievať, nuž a počas výmeny prevodovky zrejme došlo k nejakej chybe na strane tímu, ktorá viedla k problémom s riadením. Nedostatok odjazdených kilometrov napokon Verstappen nedobehol.

“Celý deň som sa ešte stále snažil naučiť túto trať, v aute som sa pokúšal nájsť dobrý balans. Trochu ma prekvapilo, že som bol v kvalifikácii taký konkurencieschopný, pretože naučiť sa takýto okruh nie je jednoduché,” vysvetľoval pilot z tábora červených býkov. “Chcete stáť na pole position, ale prihliadnuc na to, ako sme na tom boli, sme odviedli skutočne dobrú prácu.”

To však neplatí o víkende ako celku, zdôraznil vzápätí. “Musíme si prestať komplikovať súťažné víkendy, pretože vieme, že to bude náročné aj bez toho. Ale pred nedeľou máme dobrú šancu. Máme fajn maximálku a auto sa ovláda celkom dobre. Teším sa na to.”

Max Verstappen svoj finálny kvalifikačný pokus ani nedokončil, keďže hneď v úvode kola spravil chybu. Avšak, keby mal viac skúseností, mohlo to dopadnúť úplne inak. O tú chybu v Q3 vraj ani tak nešlo. “Skôr to bolo o tom, že na pole position by sme boli, keby sme mali čistý víkend. Na takomto type okruhu si nemôžete dovoliť podobný víkend.”

To je jasný odkaz pre celý tím.