logo F1online.sk

Russell: Nechápem to, bol som pomalší než v piatok

George Russell
© Colombo Images/Pirelli
Milan Kubala
Milan Kubala8. 5. 2022

Ľahko prišlo, ľahko odišlo. George Russell si v piatok nevedel vysvetliť, prečo bol zo všetkých najrýchlejší a prečo to vyzeralo tak, že bude útočiť na pole position. V sobotu zas krútil hlavou nad tým, že po nádejnom štarte do víkendu vypadol už v druhej časti kvalifikácie. Nedáva to logiku, opakoval počas rozhovorov s novinármi Russell.

Mercedesy sa v prvých dvoch častiach kvalifikácie očividne trápili. Lewis Hamilton a George Russell museli viackrát korigovať pojašený monopost, na čo v konečnom dôsledku doplatil mladší z dvojice pilotov v čiernych kombinézach.

Čas 1:30,173 skrátka nestačil na postup, Britovi chýbalo 0,045 sekundy. Väčšou záhadou však je, že George Russell nedokázal vyrovnať ani svoj piatkový výkon 1:29,938. “Ak mám byť úprimný, sme trochu zmätení, moje kvalifikačné kolo bolo pomalšie ako to, ktoré sa mi podarilo v druhom tréningu.”

Mercedes sa po piatku rozhodol vyladiť nastavenia monopostov, no ako sa ukázalo v treťom tréningu, trafil vedľa. “Auto sa správalo úplne inak, zas sme sa veľmi trápili s poskakovaním. V zákrutách sme nevedeli útočiť. Je to veľká škoda, pretože auto malo podľa mňa potenciál. Videli sme to včera, boli sme veľmi rýchli. Dnes nám to totálne utieklo.”

“Celé je to trochu nekonzistentné,” pokračoval rodák z King’s Lynn, podľa ktorého nepomohlo ani rozhodnutie tímu spraviť krok vzad a vrátiť sa k nastaveniam z piatka. “Mysleli sme si, že sme sa z pohľadu nastavení vybrali pomerne konzervatívnym smerom, aby sme sa vyhli poskakovaniu, no dopadlo to rovnako zle ako dnes ráno v treťom tréningu.”

“Navyše sa to prenášalo až do zákrut, do štvrtej a piatej zákruty, v brzdnej zóne sme na to nevedeli zaútočiť,” poznamenal. Toto sme mohli počuť aj vo vysielačke po jednom z momentov, keď to Russell takmer neudržal na trati. Uprostred zákruty začalo auto poskakovať a v momente stratilo balans. “Momentálne nám to nedáva logiku. Keď sa dostaneme do toho správneho okna, sme rýchli, ale toto bolo sklamanie pre mňa aj pre celý tím. Mali sme potenciál.”

Ešte nič nie je stratené, povedal by optimista. Byť však optimistom po takomto prepade je veľmi ťažké. Ani Russell netuší, či sa situácia v nedeľu zlepší. “Úprimne, vôbec neviem. V piatok to vyzeralo tak, že budem bojovať o pole position, no dnes sme sa kvalifikovali na dvanástom mieste. To je moja najhoršia kvalifikácia v roku. Nedáva nám to zmysel, naše výkony skáču hore a dolu. Neviem teda povedať.”

“Som len sklamaný, že som nepostúpil do Q3. Na tretiu časť sme si odložili dve sady pneumatík, čo by predstavovalo dobrú príležitosť,” doložil so sklonenou hlavou.

Súvisiace články