logo F1online.sk

Hamilton a Russell svorne: Nechápeme to, ale zlepšili sme sa

Lewis Hamilton
© LAT Images/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala7. 5. 2022

Po prvých dvoch piatkových tréningoch je evidentné, že Mercedes sa výrazne posunul vpred. Konštatujú to aj jeho piloti, hoci ani jeden z nich nevedel povedať, čo presne spôsobilo náhle zmŕtvychvstanie monopostu W13, ktorý nielen, že zmazal stratu, ale súperov dokonca predbehol.

Víkend v Imole bol do veľkej miery špecifický, keďže v piatok sme mali len jeden tréning, no pri porovnaní časov z Austrálie a Miami vidíme úplne odlišné výkony. V druhom tréningu na okruhu v Melbourne sa najlepší monopost Mercedesu v rukách Georgea Russella umiestnil na jedenástom mieste so stratou 1,234 sekundy, no včera mal pred Leclercom dokonca drobný náskok.

Zdá sa, že avizované experimenty zo strany inžinierov zatiaľ fungujú. Podľa Russellových slov azda aj lepšie, než čakali. “Ak mám byť úprimný, netušíme, prečo sme hneď od začiatku takí rýchli. Vedeli sme však, že tento víkend a podmienky by nám mali viac vyhovovať, keďže sme mali problémy so zohrievaním gúm, a to dokonca aj v Bahrajne. Toto sú prvé skutočne horúce preteky v sezóne.”

Prvé indície hovoria, že Mercedesy by mali útočiť na okruhoch, kde bude robiť problémy prehrievanie gúm, konkurencia z Red Bullu a Ferrari zas vynikne v chladnejšom počasí. “Zatiaľ to ide dobre, ale nenechajme sa uniesť,” upozorňuje mladý Brit. “Tréning nič neznamená, v sobotu nás čaká nový deň.”

Okrem spomínaného prehrievania pneumatík Mercedesu z nejakého dôvodu prestalo tak výrazne poskakovať auto. Možno je to tým, že na koncoch roviniek je hladší asfalt, možno predstavenými vylepšeniami.

Russell tvrdí, že Mercedes sa poskakovania celkom nezbavil, ale už to bolo lepšie, najmä v kvalifikácii. “Vieme, že poskakovanie tu bude vždy, ale v porovnaní s predchádzajúcimi okruhmi sa to azda prejavuje o čosi miernejšie. Počas jázd s plným autom som to však cítil a nezdalo sa, že by sa to zlepšilo. Avšak, ak to zvládneme s takto nastaveným autom, ktoré bude mať nižšiu svetlú výšku, budeme hľadať svoju odmenu.”

“Celkovo platí, že niektoré preteky vám vyhovujú viac, iné menej. Imola jednoznačne nebola naším silným okruhom, ale zatiaľ sledujeme, že tu v Miami auto funguje dobre,” usmieval sa štvrtý muž priebežného poradia šampionátu.

Zlepšenie zatiaľ potvrdzuje aj Lewis Hamilton, ktorého okrem kolegu predbehli len Leclerc s Pérezom. Aj sedemnásobnému majstrovi sveta sa zdá, že monopost W13 “tu vyzerá byť rýchlejší”. Zrejme za to vďačí novým krídlam — prednému, zadnému aj krídelkám nad difúzorom.

“Inžinieri mi neskôr vysvetľovali, že sme sa akosi rozhodne zlepšili, ale nie som si istý tým, že kde. Stále poskakujeme, ešte sme to nevyriešili, ale po troške vylepšujeme naše auto,” uviedol Hamilton, ktorý vraj v kokpite nemal pocit, že by sedel v úplne inom monoposte. “S autom stále bojujem, no George vyzerá skvelo. Skúšali sme však množstvo rôznych vecí.”

Súvisiace články