logo F1online.sk

Uvažuje Hamilton o konci? To sú ale nezmysly, krúti hlavou Brundle

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala6. 5. 2022

Najpoužívanejším meradlom vo Formule 1 sú vaše posledné preteky. Ak vám tie vyšli, padok vás oslavuje, ak nie, tak vás odpisuje. Lewis Hamilton sa o tejto pravde presviedča na vlastnej koži, čo otvára debaty o Britovej budúcnosti či ukončení kariéry, pritom len pred pár mesiacmi ho ľudia za jeho výkony vychvaľovali, pripomína Martin Brundle. Bývalý pretekár označil špekulácie za nezmysly.

Mercedes spravil počas vývoja takú chybu, že už aj Lewis Hamilton začal korigovať svoje tvrdenia o tom, že v Brackley a Brixworthe sa chyby nerobia. V dôsledku toho sedemnásobný majster sveta dopadol na samé dno, keď s poskakujúcim autom v Imole nedokázal obsadiť lepšiu ako trinástu priečku. V šampionáte je až siedmy.

Je pravda, že z Hamiltona bolo cítiť obrovské sklamanie, no mnohé osobnosti za tým videli aj niečo viac. Martin Brundle však neverí vlastným ušiam. “Odrazu má toho plné zuby, už má toho dosť a mal by ukončiť kariéru. To sú totálne nezmysly,” komentuje horu vyjadrení z posledných dní.

“Ešte je skoro na debatu o Lewisovom odchode,” myslí si komentátor Sky Sports. “Len pred pár mesiacmi sme uvažovali, či Lewis počas víkendu na VC Brazílie nepredviedol svoj najlepší výkon vôbec. Nemôžeme sa od toho brazílskeho zjavu presunúť k tomu, že zrazu je beznádejný a mal by skončiť. To sú hlúposti.”

Lewis Hamilton na tieto špekulácie zareagoval na sociálnych sieťach, keď zverejnil fotografiu s odkazom, že on sám bude rozhodovať o tom, kedy bude hotové majstrovské dielo, na ktorom pracuje.

“Jeho odkaz sa mi veľmi páčil. ‘Toto je moje veľdielo a ja rozhodnem, kedy bude hotové.’ Bolo to geniálne a podľa mňa to bolo dokonalé zhrnutie. On rozhoduje,” pokračoval Martin Brundle.

Tak či onak, jeho tímový kolega George Russell si zaslúži veľkú pochvalu za to, čo v doterajšom priebehu sezóny predvádza. V Mercedese dokonca zatieňuje aj sedemnásobného majstra sveta, ktorý len donedávna boxoval v najvyššej kategórii.

“Myslím si, že George zvláda jazdu v náročnom aute lepšie ako Lewis,” uvažuje 62-ročný rodák z mestečka King’s Lynn, odkiaľ zhodou okolností pochádza aj Russell. “George má stále motiváciu a entuziazmus, a tri roky musel krotiť Williams. Zbieral azda lepšie výsledky, než aké mal. Odvádza skvelú robotu, podľa mňa je výnimočný. Vôbec ma neprekvapuje, že je Lewisovi minimálne vyrovnaný. Presne to som od neho čakal.”

V ideálnom prípade by George Russell nemusel opäť raz krotiť svoj monopost, no pri Mercedese W13 nemá na výber. Inžinierom sa stále nepodarilo odomknúť jeho potenciál, a to máme za sebou už štyri veľké ceny. Podľa Brundla sa pomaly dostávame do bodu, keď aj Mercedes bude musieť uznať, že jeho koncept je nanič.

“Ak dokážu nájsť riešenie, získajú veľa času k dobru,” pokračoval Brundle. “Avšak, už sa blíži bod, keď budú musieť prijať fakt, že toto auto a tento koncept nefunguje, v druhej polovici sezóny ho budú musieť prestavať.”

“Čo v tom prípade spravia? Neviem si predstaviť, že by ich tím chcel skopírovať koncept niekoho iného. S rozpočtovým stropom a 23 pretekmi sa Mercedes ocitol v naozaj ťažkej situácii. Nasledujúce dve-tri veľké ceny budú pre hľadanie riešenia kľúčové. Dokážu ho pochopiť? Dokážu to napraviť? Ak z auta vytiahnu potenciál, myslím si, že veľmi rýchlo sa vrátia do hry,” doplnil.

Súvisiace články