logo F1online.skF1online.sk

Hamilton ostro vystúpil proti zrušeniu potratov v USA

Lewis Hamilton
© LAT Images/Mercedes
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková5. 5. 2022

Lewis Hamilton je známy tým, že sa vyjadruje k pálčivým otázkam, ktoré častokrát rozoštvávajú spoločnosť. Aktuálne ho krátko pred Veľkou cenou Miami nenechala chladným záležitosť týkajúca sa potratov. Pilot Mercedesu nesúhlasne reagoval na návrh, ktorý má v USA zrušiť prístup k interupciám.

Už niekoľko desiatok rokov môžu po prelomovom procese Roe vs. Wade americké ženy legálne absolvovať umelé prerušenie tehotenstva. Momentálne sa však podľa uniknutého stanoviska sudcov Najvyššieho súdu USA uvažuje nad zrušením tohto rozhodnutia z roku 1973, čo v uliciach vyvolalo masové protesty.

Hamilton na túto skutočnosť vo štvrtok reagoval na svojom instagramovom účte. „Milujem byť v Štátoch, ale nemôžem ignorovať to, čo sa tu teraz deje a čo sa niektorí členovia vlády snažia urobiť ženám, ktoré tu žijú.“

„Každý by mal mať právo rozhodnúť sa, čo urobí so svojím telom. Nemôžeme dovoliť, aby nám túto možnosť zobrali,“ napísal britský šampión.

Pilot Mercedesu okrem toho zdieľal článok z periodika New York Times s názvom „Uniknutý návrh Najvyššieho súdu by zvrátil rozsudok Roe vs. Wade“, ako aj odkazy na organizácie poskytujúce reprodukčnú zdravotnú starostlivosť.

Sedemnásobný majster sveta je dlhodobo popredným zástancom viacerých sociálnych tém. Hlasno napríklad podporoval hnutie Black Lives Matter či kritizoval homofóbne zákony premiéra Viktora Orbána v susednom Maďarsku.

Súvisiace články

Diskusia