logo F1online.sk

Rosberg kritizuje Ferrari: Bolo chybou meniť Leclercovi predné krídlo

Charles Leclerc
© Twitter/Scuderia Ferrari
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková26. 4. 2022

Ferrari muselo tento víkend prehltnúť horkú pilulku v podobe nešťastných pretekov v Imole. Kým stajňa z Maranella na domácom podujatí získala v nedeľu len 8 bodov, hlavní konkurenti z Red Bullu si ich pripísali až o 36 viac. Bývalý pilot F1 Nico Rosberg varuje, že podobné zlyhania si už Scuderia nemôže dovoliť.

Vypadnutie Carlosa Sainza a šieste miesto Charlesa Leclerca v Imole predstavujú studenú sprchu pre aktuálnych lídrov Pohára konštruktérov. Oproti tomu piloti Red Bullu získali double, pričom Max Verstappen zavŕšil víkend ziskom grand slamu. Výrazne tak v priebežnom hodnotení šampionátu znížil bodovú stratu na doposiaľ bezchybného Monačana.

Zlomovým momentom pretekov bolo, keď sa Leclerc po prezutí na mäkké pneumatiky priblížil k Pérezovi, avšak v snahe predbehnúť Mexičana nabral obrubník, zatočil sa a jemne narazil do bariéry. Dokázal sa síce úspešne vrátiť na trať, namiesto tretieho miesta sa ale po návšteve boxov a následnej stíhacej jazde musel uspokojiť len so šiestou pozíciou.

Rosberg je toho názoru, že rodák z Monaka už takto chybovať nesmie. „Ak bojujete o titul proti Maxovi Verstappenovi, nemôžete si dovoliť urobiť hodiny, keď jazdíte osamotene. Chápem, naháňal Péreza, ale tlak bol vyvíjaný na Péreza, nie na Charlesa, takže takto sa točiť, bože môj, ak chce vyhrať šampionát, tomuto sa už musí do konca tejto sezóny vyhnúť.“

Majster sveta z roku 2016 okrem toho spochybnil rozhodnutie Ferrari, keď tvrdí, že tím nemal Leclerca volať do boxov po nové predné krídlo. Samotný Monačan dokonca svojho inžiniera ubezpečoval, že auto sa správa dobre.

„Myslím si, že Ferrari urobilo chybu. Mali ho nechať jazdiť ešte jedno kolo, aby videli, ako to predné krídlo drží, pretože vyzeralo v poriadku. Chýbala len klapka na pravej strane, takže to mohlo stačiť na to, aby skončil aspoň na štvrtom mieste. Myslím, že Ferrari tam urobilo drobnú chybu,“ povedal nemecký šampión.

Bývalý pretekár adresoval kritiku aj Leclercovmu tímovému kolegovi Carlosovi Sainzovi, ktorý má za sebou už druhý hororový víkend v rade. V Imole opäť utŕžil ďalšiu ranu, a to doslova, keď bol nútený po kolízii s Danielom Ricciardom odstúpiť hneď v prvom kole podujatia.

Podľa Rosberga však Španiel nemôže všetku vinu za svoj zlý výsledok pripisovať jazdcovi McLarenu, nakoľko v kvalifikácii po vlastnej chybe havaroval, čím prišiel o potenciálnu lepšiu priečku na štartovom rošte. „Pre Carlosa to bolo veľmi nešťastné, ale je to trochu aj jeho chyba, že štartoval až zo štvrtého miesta. Mohol byť o niečo vyššie, keby sa mu celý víkend darilo, takže aj on na tom nesie svoj podiel viny.“

Súvisiace články